Winkelleegstand Amsterdam
Het centrum van Amsterdam is zwaar getroffen door corona. Volgens het Parool zijn het aantal leegstaande winkelpanden verdrievoudigd in de afgelopen twee jaar. Daarnaast heeft de horeca ongeveer de helft van de omzet moeten inleveren. De hotels in Amsterdam hebben het al helemaal zwaar. Voor hun was in 2019 de omzet zes keer hoger dan in 2020 en 2021!
Waar is de omzet?
Ondernemersvereniging Amsterdam City meldt dat de omzet in de binnenstad, Oud-Zuid en Oud-West al twee jaar erg slecht is volgens de gegevens van het CBS. Ook nu de meeste regels rondom corona verleden tijd zijn, is de situatie nog verre van ideaal. De cijfers komen nog lang niet in de buurt van de cijfers voor corona; er zijn nog tientallen procenten verschil.
Wie is getroffen?
In 2019 meldde het onderzoeksbureau Locatus dat ongeveer 60 winkelpanden leeg stonden en in 2021 dit rond de 190 waren. Willem Koster, de voorzitter van Amsterdam City, zegt dat de daling in omzet nog te overzien zijn in de basis. De omzet daalde in 2020 ongeveer met vijftien procent en trok in 2021 weer bij tot zeven à acht procent. Echter, is dit geen realistisch beeld meent de Koster. Dit komt doordat ook de bedrijven die geprofiteerd hebben van corona – zoals supermarkten – in deze meting zijn meegenomen. Het zijn vooral de winkels die voor corona al last hadden van sterke concurrentie, zoals mode- en schoenenzaken, die hard zijn getroffen tijdens de crisis.
Verleden, heden en toekomst
Amsterdam City is van mening dat de steunmaatregelen te vroeg zijn gestopt. De drukte die Amsterdam kende voor corona is nog niet terug, en dat heeft tijd nodig. Zo waren er in 2017 ongeveer 1,3 tot 1,4 miljoen overnachtingen in ‘Centrum XL’, terwijl dit aantal in 2021 slechts een derde daarvan betrof. Ook de kaartverkoop van musea, theaters en overige attracties slonk aanzienlijk. Van iets meer dan een half miljoen verkochte kaartjes in 2017 naar krap boven de 80.000 in 2021.
De politiek
Amsterdam City is voornemens de situatie van de ondernemers in Amsterdam op de agenda van politici zetten voor de lijsttrekkersdebatten van de gemeente. Zo moet er volgens Koster meer vrijheid worden gegeven aan de wervingscampagnes om de drukte terug te krijgen in de binnenstad. Ook wil de ondernemersvereniging dat er tijdens de lijsttrekkersdebatten worden gekeken naar het ‘smerige’ straatbeeld. Volgens de gemeente was het hier voor de coronacrisis te druk voor, maar ook tijdens de ongewenste rust in de winkelstraten door de coronamaatregelen heeft de gemeente de straten niet schoon weten te krijgen. De gemeente geeft wel subsidie aan bedrijven in een Bedrijven Investeringszone waardoor ondernemers samen schoonmaakdiensten inzetten, maar dit is tot op heden nog niet genoeg.
Meer over vastgoedrecht
Heeft u vragen over waar u staat, waar u aan toe bent of wat de mogelijkheden voor u en uw bedrijfsruimte zijn? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met een van de vastgoedrecht experts van Fruytier Lawyers in Business.