Wetswijziging om buitensporige huurverhoging vrije sector te vermijden
Van inflatie naar loonontwikkeling. Om te voorkomen dat huurders te maken krijgen met extreme huurverhogingen, heeft het kabinet een wetsvoorstel ingediend om de indexering van de huurprijs niet meer te baseren op de inflatie maar op de loonontwikkeling. Dit gaat gelden voor huurwoningen in de vrije sector, dat wil zeggen huurwoningen met een huurprijs vanaf € 763,00 per maand. Aangezien huurprijsverhogingen momenteel zijn gebaseerd op inflatie en deze de afgelopen maanden in hoge mate is toegenomen wil het kabinet af van deze indexatiefactor, meldt de NOS.
Met het aanpassen van de Wet maximering huurprijsverhoging wil minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordering voorkomen ‘dat mensen op straat komen te staan of dat ze door te hoge woonlasten nauwelijks nog kunnen rondkomen’. De huidige wet houdt volgens De Jonge in onvoldoende mate rekening met ontwikkeling van inflatie.
Nieuwe regeling
De nieuwe regeling treedt vanaf 2023 in werking. Daarna wordt de maximale huurprijs berekend aan de hand van de loonontwikkeling plus 1 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt bekend wat de loonprijsontwikkeling inhoudt.
Met betrekking tot 2022 geldt dat huurders in de vrije sector een maximale huurprijsverhoging van 3,3 procent tegemoet kunnen zien. Dat is 2,3 procent inflatie plus 1 procent. Het ministerie geeft aan dat de regeling betrekking heeft op 648.000 woningen.
Advies
Heeft u vragen over de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen het huurrecht? Dan bent u bij ons aan het goede adres! Eén van de advocaten van Fruytier Lawyers in Business staat u graag te woord.