Wet bij Doorstart na Faillissement (WOVOF): Wat Betekent het voor Ondernemers?
De nieuwe Wet Overgang van Onderneming in Faillissement (WOVOF) zal grote gevolgen hebben voor het doorstarten van ondernemingen uit een faillissement. Of u nu met uw onderneming uit een faillissement een doorstart wil maken, of dat u een bedrijfsonderdeel wil kopen uit een faillissement, in beide gevallen is de impact van deze nieuwe wet groot.
In dit artikel leggen we uit wat u kunt verwachten en waarom het belangrijk is om hier tijdig op voorbereid te zijn.
Wat houdt het wetsvoorstel in?
Het wetsvoorstel WOVOF heeft als doel de rechten van werknemers te beschermen bij een doorstart na faillissement. De belangrijkste verandering? Als u een failliete onderneming overneemt, moet u alle werknemers van die onderneming een arbeidsovereenkomst aanbieden, en dat tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als ze hadden bij de vorige werkgever.
Dit betekent:
- Geen “cherry picking”: u mag niet alleen de beste of goedkoopste werknemers kiezen.
- Geen lagere salarissen of slechtere arbeidsvoorwaarden: de voorwaarden blijven identiek aan wat de werknemers gewend waren.
Geen vrije keuze bij werknemers
Een belangrijk aspect van de WOVOF is dat u als doorstarter geen vrije hand meer hebt in wie u wel of niet een arbeidscontract aanbiedt. Er geldt een omgekeerd afspiegelingsprincipe: werknemers die normaal als laatst zouden worden ontslagen, moeten als eerste een aanbod krijgen.
Slechts in uitzonderlijke gevallen mag u zelf een selectie maken, en ook dan mag dat slechts voor maximaal 10% van de werknemers.
Beperkte mogelijkheden voor afwijking
Er zijn echter enkele uitzonderingen en mogelijkheden om af te wijken van dit uitgangspunt:
- Reorganisatie binnen 26 weken: Als u kunt aantonen dat er binnen een halfjaar na de doorstart sprake zal zijn van bedrijfseconomische redenen om te reorganiseren, dan mag u alsnog afzien van het overnemen van de werknemers. U moet dit wel goed onderbouwen.
- Overleg met vakbonden: Als vakbonden instemmen, kunt u afspraken maken om arbeidsvoorwaarden aan te passen. De FNV heeft echter aan aangegeven heel terughoudend te zijn om hier medewerking aan te verlenen.
- Geen arbeidsintensieve sectoren: Voor bepaalde sectoren kan het wetsvoorstel minder van toepassing zijn. Het zal voornamelijk relevant zijn voor sectoren waarin een hoge mate van arbeidsintensiviteit is. Met andere woorden: waar de arbeidskrachten een belangrijk element zijn.
Waarom deze wet?
Het doel van het wetsvoorstel is om te voorkomen dat werknemers de dupe worden van een doorstart. In de huidige situatie kunnen doorstarters vaak alleen de “beste” werknemers selecteren en anderen met lege handen achterlaten. Met de WOVOF wil de overheid meer balans creëren tussen de belangen van werknemers en de mogelijkheden van ondernemers om een failliete onderneming nieuw leven in te blazen.
De gevolgen voor u als ondernemer
De WOVOF betekent een forse verandering in de doorstartpraktijk. Waar u nu nog relatief veel vrijheid hebt om te bepalen hoe u een doorstart invult, wordt u straks gebonden aan strenge regels rondom het overnemen van personeel.
Wat kunt u doen?
Bent u van plan een failliete onderneming over te nemen of verwacht u in de toekomst hiermee te maken te krijgen? Dan is het belangrijk om op tijd juridisch advies in te winnen. Ten eerste zal moeten worden gekeken wat de relevant sector is en of sprake is van een arbeidsintensieve activiteit. Daarna moet gekeken worden of het niet aannemelijk is dat binnen afzienbare tijd om economische redenen gereorganiseerd met worden. Met onze expertise in arbeidsrecht, ondernemingsrecht en faillissementsrecht staan we klaar om u te ondersteunen in deze complexe materie. Neem vandaag nog contact met Myrddin van Westendorp ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Dit kan via de mail, telefoon of het contactformulier. Wij denken graag met u mee.