Welke risico’s loopt u bij een turboliquidatie?
Een turboliquidatie kan een snelle en efficiënte manier zijn om een onderneming te ontbinden, maar het proces is niet zonder risico’s. Een goede voorbereiding en deskundige begeleiding kunnen deze risico’s aanzienlijk beperken.
Hieronder bespreken we de belangrijkste risico’s:
1. Heropening van de vereffening
Bij een turboliquidatie mag een onderneming alleen worden ontbonden als er géén baten meer zijn. Indien achteraf blijkt dat er toch bezittingen waren, kan een schuldeiser de rechtbank verzoeken om een vereffenaar aan te stellen. Dit kan leiden tot heropening van de vereffening, met mogelijke financiële en juridische gevolgen.
2. Bestuurdersaansprakelijkheid
Als bestuurder kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld in de volgende situaties:
- Verlies of verzwijging van activa: Als er vóór de ontbinding activa zijn kwijtgeraakt of niet correct zijn verwerkt.
- Selectieve betalingen: Als u bepaalde schuldeisers (zoals gelieerde partijen) bewust heeft voorgetrokken.
- Onterechte turboliquidatie: Als blijkt dat de turboliquidatie niet rechtmatig was en daardoor schade is ontstaan voor schuldeisers.
- Onjuiste verdeling van opbrengsten: Bijvoorbeeld als vorderingen onterecht worden genegeerd of betalingen onjuist worden afgewikkeld.
- Nieuwe verplichtingen aangaan: Na het besluit tot turboliquidatie mogen geen nieuwe verplichtingen meer worden aangegaan als duidelijk is dat deze niet nagekomen kunnen worden.
Met een concreet plan van aanpak helpen wij u deze risico’s zo veel mogelijk te beperken.
3. Bestuursverbod
Het Openbaar Ministerie kan bij de rechtbank een bestuursverbod aanvragen als:
- U niet heeft voldaan aan de deponeringsplicht.
- U handelingen heeft verricht die schuldeisers bewust benadelen.
- U binnen twee jaar vóór de turboliquidatie al tweemaal betrokken was bij een faillissement of turboliquidatie én u hiervan een persoonlijk verwijt treft.
Een bestuursverbod houdt in dat u voor maximaal vijf jaar geen bestuurder of commissaris mag zijn van een rechtspersoon.
4. Persoonlijke aansprakelijkheid voor belasting- en pensioenschulden
Bij betalingsproblemen voor belasting- en pensioenschulden bent u verplicht tijdig melding te maken bij de Belastingdienst en het pensioenfonds. Doet u dit niet of onjuist, dan kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. U kunt alleen onder deze aansprakelijkheid uitkomen als u overtuigend bewijs levert dat u geen schuld heeft aan de onbetaalde belastingen of premies.
Voorkom problemen met deskundig advies
Een turboliquidatie vereist zorgvuldige voorbereiding en uitvoering om juridische en financiële risico’s te beperken. Wij helpen u graag met een maatwerkadvies, zodat u dit proces op een veilige en verantwoorde manier doorloopt. Neem contact op met een van onze advocaten via de mail, telefoon of het contactformulier voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.