flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 21 mei 2024

Wanneer is informatie beschermd als bedrijfsgeheim?

Heeft u een eigen bedrijf? Dan zullen uw werknemers waarschijnlijk over bepaalde kennis en informatie beschikken waarvan u niet wil dat deze met anderen, bijvoorbeeld uw concurrent wordt gedeeld. Voorbeelden hiervan zijn klantenbestanden en onderzoeksresultaten. Dit soort informatie is onder bepaalde voorwaarden beschermd op grond van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb). Welke voorwaarden dit zijn, vertel ik u aan de hand van een geschil tussen Schwa-Medico en haar werknemer ‘X’.

Waarover gaat het geschil tussen Schwa-Medico en haar oud-werknemer?

Schwa-Medico is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van medische apparaten. Een van haar belangrijkste producten is de zogenaamde ‘TENS’ (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie). Dit product wordt gebruik voor de bestrijding van chronische pijn. Werknemer X was 21 jaar in dienst bij Schwa-Medico. X heeft in die periode onder andere het klantenbestand voor de ‘TENS’ opgebouwd. Daarnaast was hij betrokken bij een onderzoek naar een zo optimaal mogelijke frequentie en de toe te passen parameters voor de ‘TENS’. Na het lange dienstverband bij Schwa-Medico, is werknemer X per juni 2022 aan de slag gegaan bij Van Lent Systems, een concurrent van Schwa-Medico.

Voor Schwa-Medico vormde dit een probleem. Nadat X in dienst is getreden bij haar concurrent heeft hij namelijk klanten van Schwa-Medico benaderd en ook bezocht. Ook houdt X zich bij de concurrent bezig met het door ontwikkelen van de ‘TENS’ en het verkopen en promoten hiervan. Bij dit laatste zou X essentiële productinformatie met Van Lent hebben gedeeld. Deze handelswijze van X is volgens Schwa-Medico onrechtmatig. Zo zouden de namen van klanten en de productinformatie over de ‘TENS’ bedrijfsgeheimen zijn, zodat X in strijd met de Wbb handelt door dit met Van Lent te delen.

Wat is een bedrijfsgeheim?

Volgens de Wbb is een bedrijfsgeheim waardevolle bedrijfsinformatie en knowhow, zoals technische kennis of formules en recepten. Een bedrijfsgeheim is waardevol voor het bedrijf, juist omdat het geheim is. De Wbb vereist dan ook dat het bedrijf de nodige maatregelen neemt om de informatie het geheim te houden. Doet het bedrijf dit niet? Dan is de informatie niet langer beschermd via de Wbb.

Bedrijfsgeheimen en de Wbb stonden al eerder centraal in een van onze artikelen. Wilt u hier meer over weten? Bijvoorbeeld welke maatregelen u kan nemen, wanneer iemand inbreuk op uw bedrijfsgeheim maakt? Lees dan het artikel ‘Bescherming bedrijfsgeheimen’ van onze specialist Jop Fellinger.

Zijn de relaties van Schwa-Medico een bedrijfsgeheim?

Nee, het hof heeft geoordeeld dat Schwa-Medico niet voldoende heeft onderbouwd waarom de namen van haar relaties moeten worden aangemerkt als bedrijfsgeheim. De conclusie van het hof is dan ook dat werknemer X niet in strijd met de Wbb heeft gehandeld door de relaties van Schwa-Medico te benaderen en te bezoeken.

Is de productinformatie over de ‘TENS’ een bedrijfsgeheim?

Nee, ook de productinformatie over de ‘TENS’ is volgens het hof geen bedrijfsgeheim. X heeft namelijk met succes aangevoerd dat de productinformatie over de optimale frequentie van de ‘TENS’ openbaar en gemakkelijk te herleiden is. Zo is de productinformatie gemakkelijk te achterhalen via de gebruiksaanwijzing waarin producenten verplicht het programma en de parameters moeten opnemen. Ook zou de frequentie gemakkelijk te achterhalen zijn door het aantal Hertz en de puls breedte te meten.

Schwa-Medico verweert zich nog door te stellen dat de parameters openbaar zijn. Maar wat hierbij niet openbaar was – en dus geheim –  was (i) wat deze parameters met de pijn bij bepaalde aandoeningen doen en (ii) wat de effectiviteit van de parameters daarbij was. Dit vindt het hof alleen niet voldoende. Kortom, de productinformatie die X met Van Lent heeft gedeeld, is niet geheim, zodat X daarmee geen inbreuk maakt op de Wbb.

Een les voor u als ondernemer

Het hier beschreven geschil tussen Schwa-Medico en haar werknemer X leert dat u zich als ondernemer bewust moet zijn van het feit dat informatie die openbaar, dan wel gemakkelijk te herleiden is, niet als bedrijfsgeheim volgens de Wbb wordt beschouwd. Als ondernemer is het dus belangrijk om goed voor ogen te hebben welke informatie als bedrijfsgeheim wordt aangemerkt. Zo kan u vervolgens de juiste maatregelen nemen om deze bedrijfsgeheimen ook daadwerkelijk geheim te houden. Denk daarbij aan het implementeren van toegangscontroles, het houden van interne besprekingen over de geheimhouding en het opstellen van schriftelijke richtlijnen over hoe om te gaan met geheime informatie.

Contact

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Britt Beumer

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.