flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 28 september 2024

Waarom mag ‘ROOMBETER’ niet als naam voor plantaardige boter gebruikt worden?

Begin 2023 bracht Upfield een zuiver plantaardig alternatief voor roomboter op de markt onder de naam ‘ROOMBETER’. De Nederlandse Zuivelorganisatie maakte terecht bezwaar tegen deze naam, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland eind juli geoordeeld. Vanwege de Europese regels voor zuivelbenamingen mogen termen als ‘melk’, ‘kaas’, ‘boter’ en ‘room’ alleen gebruikt worden voor zuivelproducten en niet voor plantaardige alternatieven. In dit artikel lees je meer over deze Europese regelgeving en de mogelijkheden om deze te omzeilen.

Europese regelgeving

Volgens Europese regelgeving (art. 78 lid GMO-verordening, bijlage VII, deel III, punt 5) mogen termen als ‘room’ en ‘boter’ alleen gebruikt worden voor zuivelproducten. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) heeft in 2017 een strikte uitleg gegeven aan voornoemde bepaling. Het HvJEU oordeelde dat voorbehouden zuivelbenamingen in beginsel niet mogen worden gebruikt om zuiver plantaardige producten aan te duiden. Dit geldt ook wanneer deze benamingen worden aangevuld met verduidelijkende of beschrijvende toevoegingen die de plantaardige oorsprong van het product aangeven, zowel bij verkoop als in reclame.

De rechtbank Midden-Nederland

Het gebruik van de productnaam ‘ROOMBETER’ door Upfield is volgens de voorzieningenrechter niet toegestaan om een zuiver plantaardig product op de markt te brengen. Het gebruik van de voorbehouden zuivelbenaming ‘room’ mag uitsluitend ter aanduiding van zuivelproducten worden gebruikt. Dit wordt volgens de voorzieningenrechter niet anders door de aanvulling ‘-beter’.

Wat is er nu wel en niet toegestaan?

Toch zijn bedrijven die plantaardige producten aanbieden vrij om te concurreren met bedrijven die dierlijke varianten aanbieden. Zo mogen bedrijven op de verpakking van het product vermelden dat het om een 100% plantaardig alternatief voor roomboter gaat en het promoten als beter voor het klimaat. Echter, mag de productnaam van een niet-zuivelproduct géén verwijzing naar zuivelbenamingen bevatten.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of andere vragen aangaande het auteursrecht of  intellectueel eigendomsrecht? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Eline Wit

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.