flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 8 mei 2017

Vennootschap ontbinden vlak voor faillissement

Een reeds ontbonden vennootschap kan alsnog door een rechter failliet verklaard worden. Dat bleek in een zaak waarin het faillissement van de B.V. al was aangevraagd door een schuldeiser, maar de B.V. via een lastminute ‘turboliquidatie’ het uitspreken van haar faillissement probeerde te voorkomen. Het hof Den Bosch oordeelde dat er sprake was van misbruik van de liquidatiebevoegdheid en sprak alsnog het faillissement uit van de ontbonden vennootschap.

Turboliquidatie

In deze zaak had de Rechtbank Limburg een verzoek Polydist (Benelux) B.V. tot faillietverklaring van haar debiteur Agro Air Concepts B.V. afgewezen en Polydist in de proceskosten veroordeeld. Polydist stelde hoger beroep in tegen die uitspraak. Op de dag dat de zitting van het hof plaatsvond, verstuurde een vertegenwoordiger van Agro een fax naar het hof, waarin hij te kennen gaf dat Agro niet ter zitting zou verschijnen, omdat de vennootschap de dag daarvoor was uitgeschreven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel en was ontbonden.

De bestuurder van Agro had zijn vennootschap ontbonden door middel van een zogeheten turboliquidatie, waarbij een rechtspersoon ophoudt te bestaan bij een gebrek aan baten op het tijdstip van ontbinding van die rechtspersoon. De gebruikelijke vereffeningsprocedure hoeft dan niet meer plaats te vinden.

Faillietverklaring

Een rechter toetst tijdens een mondelinge behandeling van een faillissementsverzoek of is voldaan aan de volgende 3 vereisten:

  1. Heeft verzoeker recht en belang om het faillissement aan te vragen en is sprake van de toestand te hebben opgehouden te betalen?;
  2. Bestaan baten, of zijn baten te verwachten, zodat de conclusie dat deze ontbonden rechtspersoon voor haar vereffening moet voortbestaan, is gerechtvaardigd?; en
  3. Is de schuldenlast groter dan de te verwachten bate(n)?

Indien alle vragen bevestigend kunnen worden beantwoord, dan spreekt de rechter een faillietverklaring uit en wordt het overgebleven vermogen vereffend.

Het hof oordeelde dat de vordering van Polydist en het bestaan van een toestand, waarin Agro was opgehouden te betalen in voldoende mate was aangetoond. Tevens was het hof van mening dat er een aantal baten te verwachten waren; er bestond namelijk een debiteurenportefeuille en een mogelijke vordering uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid. Agro had namelijk haar jaarrekening(en) te laat ingediend, hetgeen een grond voor bestuurdersaansprakelijkheid oplevert en mogelijk verhaal.

Het hof stelde vast dat Agro pas nádat Polydist een faillissementsverzoek had ingediend zich had uitgeschreven uit het handelsregister. Het hof was van oordeel dat het besluit tot ontbinding slechts was genomen om te ontkomen aan het faillissement, waarmee schuldeisers ernstig worden benadeeld, en constateerde een misbruik van de (turbo)liquidatiebevoegdheid. De ontbonden vennootschap Agro werd door het hof alsnog failliet verklaard.

Meer weten?

Voor al uw vragen over (turbo)liquidatie van rechtspersonen en/of faillissementen kunt u vrijblijvend contact opnemen met Fruytier Lawyers in Business. Wij staan u graag te woord met gedegen advies.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.