Topdrukte bij herstructureringsexperts door inning coronaschulden
Curatoren en schuldhulpverleners verwachten de komende periode topdrukte nu de Belastingdienst actief start met het innen van de coronaschulden. Ondernemers die al moeite hebben de lasten te betalen, krijgen nu te maken met nog een extra betalingsverplichting. Indien u betalingsproblemen ondervindt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hoe eerder hulp wordt ingeschakeld, des te groter de kans op een succesvolle afloop en hoe kleiner de kans op brokken in faillissement. Het meest laagdrempelig is het treffen van betalingsregelingen met schuldeisers. Maar als de problemen te groot zijn en men het ene gat stopt met het andere, zijn andere maatregelen nodig. De eerste stap is dan een herfinanciering of herstructurering, maar het is niet altijd mogelijk om met de huidige schuldenlast geldschieters te vinden. Dit artikel behandelt twee oplossingen waarbij een ondernemer die op een faillissement afstevent, uiteindelijk met een houdbare schuldenlast verder kan ondernemen.
Sanering van de schulden
Een relatief nieuw instrument is het saneren van de schuldenlast middels de zogenoemde Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Dit is een dwangakkoord, waarbij schuldeisers een percentage van hun vordering wordt aangeboden. Stemmen voldoende schuldeisers in met het aanbod, dan kan de rest van de schuldeisers ook gedwongen worden om ‘mee te doen’ in de schuldsanering. De WHOA kan ook worden gebruikt om gecontroleerd met een bedrijf te stoppen. In dat geval spreekt men over een liquidatieakkoord.
De WHOA heeft tot successen geleid bij onder andere scheepsbouwer IHC en voetbalclub ADO Den Haag. Deze ondernemingen konden met een ‘houdbare schuldenlast’ verder.
Een WHOA-traject biedt met name soelaas bij ondernemingen met een aanzienlijke schuldenlast én een aanzienlijk toekomstig verdienpotentieel.
Doorstart vanuit faillissement
Niet altijd is het mogelijk om met de schuldeisers te praten. Dat kan door principiële schuldeisers komen, of omdat de schuldenlast simpelweg te groot is. In een dergelijk geval kan een doorstart vanuit faillissement uitkomst bieden om met de gezonde delen van een onderneming ‘door te starten’. Het is hiervoor wel belangrijk dat het faillissement te wijten is aan factoren van buitenaf, tijdig betalingsonmacht is gemeld, de administratie op orde is en de jaarrekeningen tijdig zijn gedeponeerd. Ook mag u niet snel nog bepaalde schuldeisers uitbetalen die bij een faillissement achter het net vissen.
Als u door wil gaan met (een deel van) de onderneming moet u in korte tijd veel voorbereiden, zeker als het belangrijk is dat het bedrijf zo kort mogelijk stil ligt. Denk aan een onafhankelijke waardering van (essentiële) bedrijfsmiddelen, de IP-rechten en welk personeel in ieder geval behouden moet blijven. Ook is een goed bod en een (kort) bedrijfsplan van belang om de curator te overtuigen dat het een goed idee is om met u in zee te gaan.
Neem contact op
Voor een onderneming in moeilijkheden geldt geen one size fits all. Het is maatwerk om de beste oplossing voor een probleem te vinden. Ervaart u problemen, neem dan contact op met een van onze experts. Heeft u vragen? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.