Stichting !WOON publiceert De Staat van de Huurder 2024
Gisteren publiceerde Stichting !WOON, de belangenorganisatie voor huurders, eigenaar-bewoners en woningzoekenden, haar jaarlijkse bevindingen over huurders op de woningmarkt in regio Amsterdam. Daaruit blijkt onder andere dat huurders, ondanks de recente inwerkingtreding van de Wet goed verhuurderschap (Wgv), de Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten, nog steeds te maken hebben met een breed scala aan problemen. Zo had !WOON in 2024 in de regio bijna 84.000 keer contact met bewoners en kreeg haar Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV) 594 meldingen over ernstige problemen met de verhuurder.
Ongewenst verhuurgedrag
Veruit de meeste meldingen gingen over onderhoudsklachten door schimmel- en vochtproblemen en over huurprijzen en servicekosten. Ook signaleerde !WOON aan het eind van 2024 een toename van short stay-verhuur voor een zeer beperkte duur, waarmee verhuurders trachten de reeds genoemde Wet vaste huurcontracten te omzeilen. We schreven daar onlangs al over.
Zoals hiervoor al aangegeven ontving de stichting bijna 600 meldingen op het gebied van ongewenst verhuurgedrag. Meldingen die ook een overtreding van de Wet goed verhuurderschap betroffen werden, met goedvinden van de huurder, doorgezet naar de gemeentelijke meldpunten. Net als in 2023 betroffen de meeste meldingen overtredingen van (huur)wetgeving, borgkwesties stonden op plek twee. Kwesties rondom huuropzegging en huurbescherming kwamen dit jaar met stip binnen op plek drie.
Dat borgkwesties op plek twee stonden is frappant, nu als gevolg van de Wvg de borgsom nu nog maar maximaal twee maanden kale huur mag bedragen. Volgens de woordvoerder van het meldpunt blijkt echter niet enkel de hoogte van de borg een probleem, vaak wordt de borg kennelijk überhaupt niet terugbetaald. Dit terwijl de verhuurder op basis van artikel 7:261b van het Burgerlijk Wetboek gehouden is de borg binnen veertien dagen na afloop van de huurovereenkomst te restitueren, vanzelfsprekend behoudens schade of een huurachterstand.
Het rapport van Stichting !WOON is integraal te lezen en te delen in dit pdf bestand: De staat van de huurder 2024.
Advies
Heeft u vragen over bovengenoemde ontwikkelingen of heeft u andere juridische vragen over huurrecht? Neem contact op met een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.