flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 19 augustus 2024

Stabiliteitsproblemen Intel 13e en 14e gen chips

Op het moment van het schrijven van dit artikel komt er steeds meer nieuws naar buiten over stabiliteitsproblemen die verband houden met bepaalde versies van de laatste twee generaties Intel CPU’s. De twee zogeheten Raptor Lake CPU generaties zijn de 13e en de 14e generaties van de Core serie van processoren van Intel.

In dit artikel leest u een korte omschrijving van het probleem op basis van de persberichten van Intel. Daarnaast licht ik toe dat dit probleem ook voor uw organisatie gevolgen kan hebben en wat u op dit moment kunt doen.

Koppositie Intel in gevaar

Intel is één van de grootste chip ontwerpers ter wereld. Intel domineert nu al decennia de markt voor de chipvariant genaamd CPU, die worden gebruikt in vrijwel alle PC’s en laptops. Cijfers van de benchmarkingsoftwarefirma PassMark tonen aan dat Intel vanaf 2006 tussen 60 en de 80% van de CPU markt in handen.

AMD is de enige noemenswaardige concurrent van Intel op de CPU markt. De strijd tussen de twee concurrenten wordt ook wel omschreven als Team Blue (Intel) versus Team Red (AMD). De laatste paar jaren dreigt Intel qua topprestaties achter te geraken op de AMD. Om bij te blijven is het stroomverbruik van Intel chips over de afgelopen generaties steeds hoger geworden. Het lijkt er op dat het hogere stroomverbruik nu gevolgen heeft gehad voor de stabiliteit van het systeem.

Instabiel

In de berichtgeving rondom problemen met stabiliteit wordt aangegeven dat geaffecteerde computers crashes vertonen. Door de crashes kan werk waar de gebruiker mee bezig was ten tijde van de crash verloren gaan. Ook kost het tijd om de gecrashte programma’s/ computers weer op te starten.

In eerste instantie was onduidelijk wat de oorzaak van deze crashes was en ontkende Intel dat het probleem werd veroorzaakt door hun chips. Eind Intel in een persbericht aangegeven dat verhoogde spanningen (voltages) inderdaad stabiliteitsproblemen veroorzaken de 13e en 14e gen CPU’s. Volgens Intel kunnen de 65W en hoger varianten van de chips van de 13e en 14e generatie te maken krijgen met het probleem.

Microcode update

In het persbericht kondigde Intel aan dat ze een microcode update voor aan het bereiden voor 15 augustus 2024 die het probleem voor de toekomst moet gaan oplossen. De betreffende microcode update is iets eerdere al gelanceerd en is 0x129 genaamd. Als het goed is, is de update nu beschikbaar via een moederbord BIOS update. Het advies is zo snel mogelijk up te daten. Of de microcode update het stabiliteitsprobleem oplost is nog niet bekend, daarvoor is de update nog niet lang genoeg in gebruik.

Bij bestaande problemen terugsturen

Intel geeft aan dat de problemen van chips die nu al crashes hebben waarschijnlijk niet zullen worden verholpen door  de update. Ook is de verwachting dat de update door de verlaging van de spanning de maximale snelheid van de chips iets zal verlagen.

Intel verzoekt klanten die te maken hebben met crashes om de chips in te zenden aan hen of de verkoper van de chips voor het doorlopen van het RMA processen. Ook heeft Intel voor een deel van de producten de garantie met 2 jaren verlengd.

Geen terugroep actie

Opvallend is dat Intel nog niet heeft aangegeven te zullen overgaan tot een terugroepactie. Klanten die te kampen hebben met instabiliteit maar die niet weten dat de instabiliteit te maken heeft met de CPU van Intel worden daardoor op dit moment niet geholpen. Ook worden de processoren die de problemen vertonen nog steeds verkocht. Het zijn geen goedkope producten, zo kost de Intel Core i9-14900K op dit moment zo’n € 620,-.

De totale omvang van het probleem is nog onbekend. Daar heeft Intel nog geen uitlatingen over gedaan. Wel zijn er indicaties uit de markt dat het om een niet onbelangrijk aantal processoren gaat.

Professionele gebruikers hebben meer last

Uit Intels bericht blijkt dat voornamelijk de duurdere varianten van de chips lijken te kampen te hebben met de problemen. De duurdere chips werken standaard al met hogere voltages dan de goedkopere chips. Het vervelende voor Intel is dat de duurdere (Core i7 en i9) varianten veelal worden gebruikt in commerciële, professionele omgevingen. Te denken valt bijvoorbeeld aan bedrijven waar men software of games ontwikkeld, of men digitale filmmedia produceert.

In die sectoren wordt de processor doorgaans extra intensief belast. Het crashen van de computers is juist in die sectoren extra nadelig, omdat werk daardoor verloren gaat. In dergelijke bedrijven voegt een snellere processor op een redelijk directe wijze toe aan een hogere productiviteit van medewerkers. Het tegenovergestelde is daarmee ook waar, als Intel met de update de prestaties van de processoren verlaagt, zal dat ook de productiviteit verminderen.

Handelaren en PC-bouwers worden ook geraakt

De problemen van Intel zullen ook belangrijke gevolgen hebben voor de wederverkopers, de handelaren in de processoren en PC bouwers. Die zitten nu met een voorraad producten die een knauw hebben opgelopen voor wat betreft het vertrouwen van de markt.

Het zou ertoe kunnen leiden dat de handelaren noodgedwongen de prijzen zullen moeten verlagen en de producten met minder winst of zelfs verlies te moeten verkopen. Voorts is er op dit moment al door meerdere advocatenkantoren in de VS een onderzoek gestart naar een “class-action lawsuit”, in het Nederlands een groepsvordering genaamd.

Inventariseer uw blootstelling, vergaar bewijs!

Heeft u ook te maken met de crashes binnen uw bedrijf, of handelt u bedrijfsmatig in Intel processoren? Vergeet u dan niet om nauwgezet bij te houden welke schade u lijdt en om bewijs te verzamelen van de schade.

Het is op dit moment nog vroeg dag, maar het lijkt er op dat de schade bij sommige bedrijven erg groot is. Zo groot, dat de aansprakelijkstelling van de relevante partijen voor de geaffecteerde bedrijven onvermijdelijk zal zijn. Heeft uw bedrijf veel last van de problemen met de chips? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Een van onze advocaten deskundig op het gebied van aansprakelijkheidsrecht helpt u graag verder.

Vragen?

Heeft u vragen? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Joël de Bruijn

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.