Sinds 2 augustus 2022 recht op betaald ouderschapsverlof
Sinds deze maand hebben beide ouders recht op negen weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Het wetsvoorstel was in oktober 2021 aangenomen en wijzigt de Wet Arbeid en Zorg en de Wet flexibel werken. Daardoor krijgen ouders de mogelijkheid aangeboden om de verdeling van werk en zorgtaken onderling bewust te verdelen.
Ouders hadden al recht op 26 weken ouderschapsverlof maar dan onbetaald. Vanaf 2 augustus houden ouders het recht op deze 26 weken ouderschapsverlof, echter voor negen weken hiervan verstrekt het UWV een uitkering. Deze negen weken moeten wel in het eerste levensjaar worden opgenomen. De overige weken mogen tot en met het achtste levensjaar worden ingezet.
Werknemers die het betaald ouderschapsverlof willen opnemen kunnen dit bij hun werkgever aankaarten. Het is aan de werkgever om de uitkering hiervoor bij het UWV aan te vragen. Dit is een WAZO-uitkering. De hoogte van de uitkering is 70% van het maximumdagloon. De werkgever kan in een CAO of individuele arbeidsovereenkomst regelen om dit zelf verder aan te vullen.
Het ouderschapsverlof geldt niet alleen voor kinderen die nu geboren worden maar voor alle kinderen die na 2 augustus 2021 zijn geboren. Voorwaarde is wel dat ouders dan nog niet al het volledige recht op ouderschapsverlof hebben opgenomen. De nieuwe wet hoopt een betere balans te kunnen bieden voor ouders binnen het gezin en werk.
Advies
Heeft u vragen over de ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht of wilt u weten wat deze wetswijziging voor u zal betekenen? Onze advocaten arbeidsrecht van Fruytier Lawyers in Business staan u graag te woord!