flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 9 januari 2025

Schijnzelfstandigheid: nog geen boetes in 2025

De impact van het Handhavingsplan Arbeidsrelaties 2025

Vanaf 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op arbeidsrelaties officieel verleden tijd. Maar wat betekent dit concreet voor de aanpak van schijnzelfstandigheid? Wanneer de Belastingdienst tijdens een boekenonderzoek een onjuiste kwalificatie van een arbeidsrelatie vaststelt, kan ze nu weer boetes, belastingrente, correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen – zonder eerst een waarschuwing te geven.

Een zachte landing

Om de overgang naar reguliere handhaving soepel te laten verlopen, introduceert de Belastingdienst een ingroeimodel. Dit model biedt tot 2026 extra ondersteuning en maatwerk, waarbij aantoonbare inspanningen van partijen om arbeidsrelaties correct te kwalificeren, zwaar meewegen.
Volgens het Handhavingsplan Arbeidsrelaties 2025, gepubliceerd eind december, zal de Belastingdienst in 2025 géén vergrijpboetes opleggen aan opdrachtgevers of opdrachtnemers die aantoonbaar actief werken aan naleving.

Risicofactoren

De Belastingdienst kiest voor een risicogerichte aanpak. Met behulp van een landelijke detectiemodule wordt op basis van objectieve criteria geautomatiseerd gezocht naar risicovolle situaties, waarvan de inschatting is dat inhuur van zelfstandigen mogelijk niet correct gekwalificeerd zijn. Hoewel deze detectiemodule waardevolle inzichten biedt, worden niet alle signalen direct behandeld. Een nadere handmatige selectie bepaalt welke gevallen prioriteit krijgen.

De toekomst van modelovereenkomsten

Huidige modelovereenkomsten blijven gedurende hun looptijd geldig, de laatste lopen in 2029 af. Mits partijen ook daadwerkelijk volgens de overeengekomen voorwaarden werken. De Belastingdienst zal een arbeidsrelatie beoordelen aan de hand van de feiten en omstandigheden zoals die zich hebben voorgedaan.  De verantwoordelijkheid verschuift steeds meer naar de opdrachtgever en opdrachtnemer zelf. Zij moeten zelf controleren of hun praktijk aansluit bij de afspraken in de overeenkomst.

Detacheringsbranche onder de loep

De Belastingdienst kijkt ook naar de groeiende rol van tussenpersonen in de detacheringsbranche. Sommige opdrachtgevers proberen de risico’s van onjuiste kwalificaties te verplaatsen naar arbeidsbemiddelaars. De Belastingdienst zal dan ook de hele keten of driehoeksverhouding beoordelen, om een goed beeld te krijgen van de arbeidsrelaties. En zo schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Hulp nodig?

Wil je weten wat deze veranderingen voor jouw organisatie betekenen? Onze arbeidsrechtspecialisten staan voor je klaar om te adviseren. Neem voor advies op maat contact op met een van onze advocaten via de mailtelefoon of het contactformulier voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Voor meer keuzehulp, bekijk de informatie op: Rijksoverheid – Voorkomen van Schijnzelfstandigheid.

Artikelen door Judy Sliepen

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.