Rechtbank wijst massaclaim af: ondernemers blijven met lege handen
De rechtbank Amsterdam heeft recentelijk geoordeeld dat Energiemaatschappij Vattenfall niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens duizenden zakelijke klanten. De Stichting Nuon-claim was een zogenaamde massaclaimzaak gestart tegen Vattenfall en claimde 400 miljoen euro schadevergoeding voor ten onrechte in rekening gebrachte kosten bij de levering van elektriciteit voor bedrijven. In dit artikel lees je meer over het vorderen van schadevergoeding in massaclaimzaken.
De WAMCA
De Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) is op 1 januari 2020 in werking getreden. Deze wet vereenvoudigt de collectieve afhandeling van massaschadeclaims via de Nederlandse rechter. Voorheen konden belangenorganisaties in Nederland via een collectieve actie alleen een verklaring voor recht vorderen, maar geen schadevergoeding. Individuele claimanten moesten dan zelf naar de rechter om een schadevergoeding te verkrijgen. Sinds de invoering van de WAMCA is het collectief vorderen van schadevergoeding wel mogelijk.
Vrees voor ‘Amerikaanse claimcultuur’
Tegenstanders van de WAMCA waarschuwden aanvankelijk voor een ‘Amerikaanse claimcultuur’, waarin buitenlandse investeerders schadeclaims zouden financieren, resulterend in langdurige rechtszaken. Dit doemscenario, waarin het Nederlandse bedrijfsleven zou worden overspoeld met claims, is echter uitgebleven. Volgens het register van massaclaimzaken worden jaarlijks slechts twintig tot dertig zaken gestart.
Doorbraak in massaclaimland blijft uit
In de juridische wereld werd met spanning uitgekeken naar deze uitspraak, omdat het de eerste zaak betrof waarin een schadevergoeding werd geëist onder de nieuwe wet. De rechtbank Amsterdam heeft echter geen vergoeding toegewezen. Had de rechtbank dit wel gedaan, dan had dit mogelijk geleid tot een toename van het aantal massaclaimzaken en zou het voornoemde doemscenario werkelijkheid kunnen worden. Aangezien deze uitspraak de eerste is in een reeks ingestelde massaclaimzaken, blijft het afwachten of er een echte doorbraak zal volgen.
Advies
Heeft u vragen over bovengenoemde ontwikkelingen of andere juridische vraagstukken. Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag te woord. U kunt een van onze advocaten contacten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.