flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 26 augustus 2024

Nieuwe ROZ modellen verhuur woonruimte

In de wereld van de particuliere verhuur zijn de modellen van de ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) zeer populair onder verhuurders. Het zijn uitgebreide contracten waarin de verhuurders positie goed wordt geborgd. In de afgelopen jaren zijn er een relatief grote hoeveelheid wetswijzigingen doorgevoerd op het gebied van woningverhuur. De modellen van de ROZ waren mede daarom niet meer up to date. Nu heeft ROZ recentelijk nieuwe modellen gezet op haar website, bereikbaar via deze weblink. In dit artikel bespreek ik kort de nieuwe modellen.

Risico’s aan gedachteloos gebruik

Ondanks de ingrijpende wijzigingen die een professionalisering van de verhuurder vereisen valt ons op dat er relatief weinig aan de modellen is veranderd. De modellen zijn altijd naar hun aard relatief algemeen, en passen dus niet altijd bij de situatie van de huurrelatie. Dat is in principe altijd het geval.

Nu er echter veel meer verplichtingen zijn komen te liggen bij de verhuurder ligt het risico op de loer dat men onvoorzichtig de modellen gebruikt. Als er bij het begin van de huurrelatie fouten in sluipen dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

Niet ‘gereed voor gebruik’

Daarnaast zien we dat de documenten eigenlijk niet zo als ze nu zijn direct kunnen worden gebruikt. De ROZ heeft ervoor gekozen om bepaalde artikelen die zij in de loop van de tijd op basis van rechtspraak hadden geformuleerd ter aanvulling niet in het nieuwe model te verwerken.

Ook mist een volledige verwerking van de Wet betaalbare huur. Dit heeft bijvoorbeeld te doen gelden met betrekking tot de plicht bepaalde informatie te verstrekken aan zowel nieuwe als bestaande huurders. De dwingende relevantie van het puntensysteem voor een groot deel van de woningen die verhuurd worden is daarom voor veel mensen nu niet duidelijk.

Voorkomen is beter dan genezen

Als verhuurder moet u zich realiseren dat het achteraf herstellen van fouten meestal niet mogelijk is. Uit vragen van cliënten zien  we dat er veel misvattingen bestaan over wat wel en wat niet kan. In het meest verstrekkende geval is het zelfs niet ondenkbaar dat een verhuurder die ‘beter had geweten’ de huurovereenkomst niet eens had aangeboden.

Ook weten de meesten nog niet wat er allemaal moet. Hoe zit het met de verhuurvergunning? Welke informatie moet u uw huurder allemaal verstrekken? Voor velen is het bijvoorbeeld een onaangename verassing dat de plicht informatie te verstrekken ook geldt voor bestaande huurrelaties.

Advies, voor een eenmalige vaste prijs

Daarom is dit hét moment om ons advies in te winnen. Omdat wij bij Fruytier begrijpen dat u wilt weten waar u aan toe bent werken mij met lage vaste prijzen voor verhuurders die op zoek zijn naar advies voor een nieuw contract of een bestaande huurrelatie.

Vragen?

Heeft u vragen? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Joël de Bruijn

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.