Zwarte lijst bij algemene voorwaarden
Voor overeenkomsten tussen een consument en een bedrijf heeft de wetgever twee lijsten opgesteld met bedingen die niet in de ‘algemene voorwaarden’ mogen staan: de zwarte en de grijze lijst. Bedingen op de zwarte lijst kunnen sowieso vernietigd worden door de consument. Bedingen op de grijze lijst worden vermoed ‘onredelijk bezwarend’ te zijn en kunnen in beginsel ook vernietigd worden, behalve als het bedrijf bewijst dat ze in de gegeven omstandigheden niet onredelijk bezwarend zijn.
Bedingen die niet op de grijze of zwarte lijst staan, kunnen alleen vernietigd worden als de consument kan aantonen dat ze onredelijk bezwarend zijn. Ook kleine ondernemers kunnen bescherming aan deze lijsten ontlenen door de in de rechtspraak ontwikkelde ‘reflexwerking’ van de lijsten. Het moet daarbij gaan om ondernemers die qua macht tegenover de grote ondernemer in een positie verkeren die vergelijkbaar is met die van consumenten.
Voorbeelden van bedingen op de zwarte lijst zijn uitsluiting van het recht om nakoming te eisen, uitsluiting van het recht om ontbinding te vorderen en uitsluiting van de wettelijke bevoegdheid om een contract op te schorten.
Zie 6:236 BW.