Strafprocedure
Er kunnen verschillende soorten procedures voor de rechter worden aangespannen. Als de overheid een burger voor het gerecht daagt vanwege een schending van de strafwet, is dat een strafprocedure. Hierbij is er een misdrijf gepleegd (een zware schending van de wet, bijvoorbeeld ernstige diefstal). Betreft het geen misdrijf maar een overtreding (een lichte schending van de wet, bijvoorbeeld een lichte schending van de verkeersregels), dan krijgt de burger slechts een boete en wordt er geen strafprocedure voor de rechter gestart.
Wanneer een burger veroordeeld is voor een misdrijf, wordt hiervan een aantekening gemaakt op zijn persoonlijke uittreksel justitiële documentatie, beter bekend als het strafblad. Werkgevers en andere instanties kunnen desgevraagd toegang krijgen tot het strafblad. De aantekeningen hierop blijven minstens 30 jaar lang bestaan. Overtredingen worden niet op het strafblad vermeld.
Wanneer een burger zich tegen een besluit van de overheid keert, heet dat een bestuursrechtelijke procedure. Wanneer het een geschil tussen twee burgers betreft, is er sprake van een civiele procedure.