flib 50 jaar

Slaafse nabootsing

Slaafse nabootsing is een gemaakt kopie dat onnodige verwarring veroorzaakt bij het publiek. Het namaken van een werk is verboden zolang er een auteursrecht op rust. Wanneer dit echter niet het geval is, bijvoorbeeld doordat het auteursrecht verlopen is, is nabootsing in principe toegestaan. De enige uitzondering hierop is bij ‘slaafse nabootsing’.

Aanhaken bij een trend, concurreren met een oorspronkelijk product en zelfs verwarring produceren bij het publiek is dus niet verboden: alleen ‘onnodige’ verwarring moet vermeden worden. Dit is het geval wanneer er bepaalde ontwerpkeuzes zijn gemaakt die leiden tot verwarring, terwijl net zo goed een andere keuze gemaakt had kunnen worden die minder verwarrend zou zijn (bijvoorbeeld door een andere materiaalkeuze te maken).

Of er in een concreet geval sprake is van slaafse nabootsing, zal afhangen van de concrete omstandigheden van het geval. Wordt er ‘onnodige verwarring’ vastgesteld, dan is er sprake van een onrechtmatige daad.

Zie 6:162 BW.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van al onze ontwikkelingen en alle ins en outs, meld je dan aan voor onze Fruytier Lawyers in Business nieuwsbrief hieronder.

    30 views