flib 50 jaar

Plagiaat

Van plagiaat is sprake wanneer iemand in een gepubliceerd werk iets van een ander heeft overgenomen, zonder de bron te vermelden en met de suggestie dat diegene het zelf heeft geschreven. Op deze manier wordt de lezer als het ware bedrogen, omdat hem informatie wordt achtergehouden over de ware bron van een werk. Plagiaat komt voor bij teksten, maar ook bij muziek- en filmopnames.

Een inbreuk auteursrecht gaat niet automatisch gepaard met plagiaat, en vice versa. Zo kan het voorkomen dat iemand een tekst overschrijft waarop auteursrecht rust, maar mét bronvermelding: wel inbreuk in auteursrecht, geen plagiaat. Andersom is het kopiëren van een tekst zonder bronvermelding wel plagiaat, maar geen inbreuk in het auteursrecht wanneer er geen auteursrecht op dat werk rust (bijvoorbeeld doordat het verlopen is).

Plagiaat staat niet gedefinieerd in de wet, en er rust dus geen wettelijke sanctie op. In de wetenschap is plagiaat echter een reden om een scriptie af te keuren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van al onze ontwikkelingen en alle ins en outs, meld je dan aan voor onze Fruytier Lawyers in Business nieuwsbrief hieronder.

    30 views