N.V.
De naamloze vennootschap is een onderneming waarvan het vermogen (gedeeltelijk) is verkregen door het uitgeven van aandelen. De N.V. houdt meestal niet bij wie haar aandeelhouders zijn (vandaar: naamloos), en de aandelen zijn doorgaans vrij overdraagbaar. De N.V. kan echter besluiten om een blokkeringsregeling in te stellen of bij te houden wie haar aandelen houdt.
Net zoals bij de B.V. zijn de aandeelhouders van de N.V. niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Zij kunnen slechts het bedrag kwijtraken dat zij op de aandelen gestort hebben.
De vrije overdraagbaarheid van de aandelen van een N.V. is zeer geschikt voor verhandeling op een effectenbeurs. Bedrijven die hun aandelen op die manier willen verkopen, zullen dus moeten overgaan op een systeem van naamloze aandelen.
N.V.’s zijn doorgaans grote ondernemingen, omdat N.V.’s een minimumkapitaal van €45.000 moeten aanhouden.
De verschillen tussen een B.V. en een N.V. kunnen erg klein zijn omdat de N.V. blokkeringsregelingen kan instellen (wat vóór 2012 kenmerkend was voor de B.V.) en de B.V. juist een beleid kan voeren dat aandelen vrij overdraagbaar zijn. De regel dat aandeelhouders niet voor schulden aansprakelijk gesteld kunnen worden, geldt zowel voor de B.V. als voor de N.V. Wel een concreet verschil is de verplichting voor B.V.’s om een aandeelhoudersregister bij te houden. Dit zorgt ervoor dat de oproep voor een aandeelhoudersvergadering ook anders geschiedt: de N.V. moet zo’n vergadering aankondigen in een landelijke krant (zij weet immers niet wie haar aandeelhouders zijn), terwijl de B.V. haar aandeelhouders persoonlijk kan benaderen. Wanneer een N.V. echter besluit om van (een deel van) haar aandelen bij te houden wie ze houdt, dan moet ook zij een aandeelhoudersregister bijhouden.
Zie ook 2:64 BW.