flib 50 jaar

Ingebrekestelling

De ingebrekestelling is een aanmaning waarin een partij de andere (tekortkomende) partij vraagt een verplichting alsnog na te komen. Wanneer twee partijen een contract sluiten, en één van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt, kan de andere partij schadevergoeding en ontbinding van het contract eisen. Hiervoor moet hij zijn wederpartij wel eerst de mogelijkheid geven om alsnog binnen een redelijke termijn het contract na te komen. Deze mogelijkheid wordt geboden door het verzenden van een aanmaning of sommatie.

De ingebrekestelling moet geschreven zijn, en kan dus een papieren brief of een elektronisch verzonden bericht zijn. In sommige gevallen is een ingebrekestelling niet vereist, bijvoorbeeld wanneer uit de houding van de tekortkomende partij valt af te leiden dat een aanmaning geen effect zal hebben.

Door wederom niet na te komen binnen de gegeven redelijke termijn, raakt de schuldenaar ‘in verzuim’, en vanaf dat moment is de schuldenaar schadeplichtig en kan het contract worden ontbonden.

Zie 6:82 BW.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van al onze ontwikkelingen en alle ins en outs, meld je dan aan voor onze Fruytier Lawyers in Business nieuwsbrief hieronder.

    29 views