flib 50 jaar

Dringende reden

Een ‘dringende reden’ is een manier om de arbeidsovereenkomst per direct op te zeggen. De wet bepaalt dat een arbeidsovereenkomst door zowel de werknemer als de werkgever per direct kan worden opgezegd vanwege een ‘dringende reden’. Door zo’n opzegging wordt de opzeggende partij wel schadeplichtig, behalve wanneer de wederpartij de oorzaak is van de dringende reden – dan wordt de wederpartij juist schadeplichtig. Die laatste situatie komt het vaakst voor, waarbij sprake is van een onverdraagbare gedraging of eigenschap van werkgever of werknemer, meestal verband houdende met het werk. Hierbij kan gedacht worden aan misleiding, diefstal, dronkenschap of het negeren van een redelijke opdracht.

Of er sprake is van een dringende reden, wordt per geval bekeken. Hierbij worden alle omstandigheden van het geval in overweging genomen. Zo kan de voorgeschiedenis van een bepaald incident van belang zijn: heeft de werknemer iets gedaan dan nadrukkelijk verboden was door de werkgever? Of iets waarvoor hij al eerder een waarschuwing had gekregen? Dan is de kans op een dringende reden groter.

Zie 7:677 BW.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van al onze ontwikkelingen en alle ins en outs, meld je dan aan voor onze Fruytier Lawyers in Business nieuwsbrief hieronder.

    31 views