Bestuurlijke boete
Diverse overheidsorganen houden toezicht op de naleving van bestuursrechtelijke regels. Dit zijn bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie, De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Zij doen dit door inspecties uit te voeren bij bedrijven. Wanneer er bij zo’n inspectie geconstateerd wordt dat een bedrijf in overtreding van de wet is, kunnen er bestuursrechtelijke sancties worden opgelegd. Daarbij kan gedacht worden aan bestuursdwang, dwangsommen en sinds kort ook aan bestuurlijke boetes.
Een bestuurlijke boete houdt in dat er een boete wordt opgelegd zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie of een rechter. Bestuursdwang houdt in dat de overtreder verplicht wordt zijn overtreding te herstellen. De dwangsom is een pressiemiddel om het bedrijf aan zijn boete of bestuursdwang te laten (blijven) voldoen.
Tegen opgelegde boetes en dwangsommen kan bezwaar worden aangetekend bij de overheidsdienst die hem heeft opgelegd. Ook staat er soms een zienswijzeprocedure open en kan er na het bezwaar in beroep (en hoger beroep) gegaan worden.
Zie 5:46 Awb.