Kun je als huurder verborgen kosten als sleutelgeld en bemiddelingskosten terug vragen?
Huurder, vraag verboden kosten terug!
Bij Fruytier zien we het vaker. Huurders krijgen bij het aangaan van een huurcontract nog regelmatig te maken met dubieuze bemiddelingskosten, ondanks een verbod van de Hoge Raad bijna tien jaar geleden.
In dit artikel geef ik u een korte uitleg over verboden kosten bij huur en licht ik toe waarom dit zo’n hardnekkig probleem blijkt, dat telkens weer bij krapte op de markt de kop op steekt.
Juridisch kader: het verbod op sleutelgeld
Volgens artikel 7:417 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek mogen bemiddelingskosten niet worden doorberekend aan de huurder in deze situatie.
Daarnaast is het vragen van zogenaamd “sleutelgeld” (een vergoeding om toegang te krijgen tot een huurwoning) verboden op grond van artikel 7:264 BW, dat onredelijke bedingen in huurcontracten verbiedt. Indien dergelijke kosten toch worden gevraagd, kunnen huurders deze via de kantonrechter terugvorderen.
Praktische obstakels voor huurders
Hoewel de wet duidelijk is, stuiten huurders op praktische obstakels bij het aanvechten van deze kosten. De Huurcommissie is niet bevoegd om bemiddelingskosten of sleutelgeld te beoordelen, waardoor huurders zijn aangewezen op een gang naar de kantonrechter. Dit kan kostbaar zijn en schrikken veel huurders af, vooral omdat de bedragen die worden gevraagd vaak beperkt blijven tot enkele honderden euro’s.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan ook niet optreden tegen onterechte bemiddelingskosten. Hierdoor ligt de bal volledig bij de huurder.
Verhuizen? Stuur een brief
Een veel gehoorde factor die voor aarzeling zorgt is voorts het verslechteren van de band met de verhuurder. Dat is zeker goed te begrijpen. Je bent als huurder toch voor bijvoorbeeld reparaties in je woning van je verhuurder afhankelijk.
Vergeet echter niet dat je ook op een gegeven moment weer verhuist. Het is vaak mogelijk om ook nog aan het einde verboden sleutelgeld en bemiddelingskosten terug te vorderen, afhankelijk van hoe lang geleden het is dat je de kosten betaalde.
Neem dus niet zomaar aan dat het te laat is. Laat het er niet zomaar bij zitten.
Een hoop kleine beetjes
Bij malafide verhuurders is er meestal veel meer mis. Heeft u al een discussie over de oplevering en de borg? Betrek dan direct het terugvorderen van deze verboden kosten erbij!
Wij zien dat de opeenstapeling van verschillende kleinere posten het voor huurders uiteindelijk toch de moeite waard maken om de stap naar de kantonrechter te zetten.
Voor de kantonrechter kunt u zelf procederen, de drempel is bewust laag. Toch kan hulp fijn zijn, dan zijn we er voor u. Wij helpen u graag de zaak op de rails te zetten door uw zaak te beoordelen en de verhuurder voor u aan te schrijven. Niet zelden kan er met een stevige brief al een behoorlijk resultaat worden bereikt. Het kan om duizenden euro’s gaan.
Conclusie
Ondanks het juridische verbod blijven malafide praktijken rondom bemiddelingskosten en sleutelgeld voortbestaan door de structurele krapte op de woningmarkt. Het gebrek aan effectieve handhaving en de hoge drempel voor juridische stappen houden het probleem in stand.
Laat het u niet gebeuren, onderneem actie, sta op uw rechten! Komt u zelf er niet uit? Neem dan meteen vrijblijvend contact op, een van onze ervaren huurrecht advocaten helpt u graag op weg! Dit kan via de mail, telefonisch of het contactformulier.