Horeca werkgevers willen geen nieuwe horeca-cao afsluiten
Je zou het bijna vergeten, maar de horeca heeft momenteel geen cao. Werkgevers willen geen nieuwe horeca-cao afsluiten en zijn liever vrij om zelf arbeidsvoorwaarden te bepalen. Er zit echter een verschil in arbeidscontracten die voor en na 14 april 2014 zijn gesloten. In dit artikel bespreken we de verschillen in contracten die onder de oude horeca-cao zijn gesloten en na 14 april.
Arbeidscontracten gesloten onder cao-regime onveranderd
Uitgangspunt is dat de arbeidsvoorwaarden uit de horeca-cao van kracht blijven op de contracten die vóór 14 april 2014 zijn gesloten (waarop de cao nog van toepassing was). De arbeidsvoorwaarden uit de horeca-cao zijn onderdeel gaan uitmaken van de individuele arbeidsovereenkomst. Voorwaarden zoals salaris, opbouw van vakantiedagen en onkostenvergoedingen mogen niet zonder instemming van de werknemer tussentijds worden aangepast.
Arbeidscontracten gesloten na 14 april 2014
Op de contracten gesloten na 14 april 2014 is dus geen Horeca-cao van toepassing. Echter, in beginsel kan in ieder contract worden opgenomen dat partijen overeenkomen dat de ’oude’ cao-bepalingen van toepassing zijn op het arbeidscontract. Voor contracten die gesloten zijn na 1 januari 2015, moeten de bepalingen uit de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) worden gerespecteerd en worden toegepast. Sommige bepalingen uit die wet zijn dwingendrechtelijk, dat wil zeggen dat daar niet contractueel of bij cao van mag worden afgeweken. Van sommige wetsbepalingen mag alleen in een cao worden afgeweken. Let wel, het van toepassing verklaren van een verlopen cao is een contractuele afspraak.
Voorbeeld: proeftijd nietig in sommige gevallen
Zo is in de oude horeca cao een proeftijd opgenomen van twee maanden, voor zowel tijdelijke als vaste contracten. De WWZ verbiedt per 1 januari 2015 echter een proeftijd voor contracten met een duur van zes maanden of korter. Dus als in een halfjaarcontract dat bijvoorbeeld op 1 maart 2015 is gesloten de horeca-cao van toepassing is verklaard, wees er dan alert op dat de bepaling in de cao met betrekking tot de proeftijd nietig is.
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.