flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 8 november 2018

Hoe hou je het familie vermogen uit het zicht van de buitenwereld?

Diverse familie holdings maken gebruik van een loophole in de wet om de omvang van haar vermogen onzichtbaar te houden voor de buitenwereld en onder de deponeringsplicht uit te komen.

Er zijn verschillende redenen om de stand van het vermogen niet openbaar te willen maken. Niet in de laatste plaats omdat leden van gefortuneerde families vaak doelwit worden van criminelen.

Hoe werkt dat?

Een moedervennootschap kan zich aansprakelijk stellen voor haar dochtervennootschap. Dit doet de moeder via een zogenoemde 403-verklaring. Wanneer de moeder deze verklaring afgeeft krijgen de dochtervennootschappen vrijstelling van de deponeringsplicht voor jaarrekeningen. Dit betekent wel dat de moedervennootschap de cijfers van de onderliggende dochtervennootschappen moet consolideren in haar eigen jaarrekening. Deze jaarrekening dient op haar beurt wel gepubliceerd te worden.

De moedervennootschap stelt zich via de 403-verklaring onder andere aansprakelijk voor haar dochtervennootschappen en die hoeven vanwege deze verklaring geen jaarcijfers te publiceren. De moedervennootschap moet natuurlijk wel gewoon haar jaarcijfers deponeren.

Er wordt elke twee jaar een nieuw moederbedrijf boven de werkmaatschappijen geplaatst anders zou het vermogen in de moeder na ongeveer twee jaar zichtbaar worden in de nieuwe moedervennootschap. Ofwel door een aansprakelijkheidsverklaring voor de dochters af te geven en door vervolgens de moedermaatschappij steeds te vervangen (zodra de moeder zou moeten gaan deponeren) blijft de omvang van het totale vermogen uit het zicht van de buitenwereld.

Deze creatieve handelswijze is conform de letter van de wet. Verwacht wordt dat de overheid binnen afzienbare tijd beperkingen gaat opleggen ten aanzien van deze mogelijkheid.

Neem contact op

Wilt u uw familie vermogen niet voor iedereen zichtbaar hebben, dan is er een oplossing via een 403-verklaring mogelijk. Onze specialisten adviseren u graag. U kunt ons ook meteen bellen via +31 (0) 205 210 130.

Artikelen door Vincent van Oosteren

13 januari 2025
Kan bestuurders- aansprakelijkheid een geturboliquideerde vennootschap alsnog failliet doen verklaren?
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
22 november 2024
Kan een vennootschap een management- overeenkomst opzeggen, indien zijn positie als statutair bestuurder in stand blijft?
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
5 augustus 2024
Volmacht en vertegenwoordigings-bevoegdheid bij aangaan van contracten
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
9 augustus 2023
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.