flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 7 april 2025

Goedkeuring verkoop aandelen (klein) dochteronderneming

Herstructureringen binnen groepen van vennootschappen en overnames van ondernemingen vinden aan de lopende band plaats. Deze kunnen steeds verschillende redenen hebben. Hierbij is het altijd belangrijk dat de formele besluitvorming over de herstructurering dan wel overname op een juiste wijze verloopt. Gebeurt dat niet, dan kan dit gevolgen hebben voor de geldigheid van overdracht van die aandelen. Het Gerechtshof Amsterdam (ook wel de Ondernemingskamer) heeft een uitspraak gedaan waaruit volgt dat het besluitvormingsproces nog uitgebreider kan zijn dan gedacht. In dit artikel vertel ik meer over het besluitvormingsproces en de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.

Feiten

Tica structuur
Figuur 1

In de zaak bij het Gerechtshof Amsterdam was sprake van de structuur zoals in figuur 1 weergegeven.

TICA Aalsmeer B.V. (“TICA Aalsmeer”) exploiteerde een expositiehal waarin bijna 200 groothandelsbedrijven een stand hadden ingericht om de detailhandel te bedienen.

De Coöperatie Trends-In-Center-Aalsmeer U.A. (“TICA Coöperatie”) had eigenlijk als enig doel de exploitatie van en de verhuur van ruimten in (internationale) handels- en inkoopcentra en het behartigen van de belangen van gebruikers van de inkoopcentra. De activiteiten richtten zich dus op de exploitatie van de expositiehal door TICA Aalsmeer.

Eind 2013 doet een lid van TICA Coöperatie een bod op de aandelen in TICA Aalsmeer, waarbij tevens alle winst over 2013 (uiteindelijk) zou worden uitgekeerd aan de leden van TICA Coöperatie.

Het bestuur van TICA Coöperatie heeft het verkoopvoorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering van TICA Coöperatie. Dit voorstel werd aangenomen met 25 stemmen voor en 24 tegen stemmen tegen. Dit noem je ook wel een gewone meerderheid, omdat er sprake is van een meerderheid van meer dan 50%. Een aantal leden stelde dat de verkoop feitelijk neerkwam op een liquidatie/ontbinding van TICA Coöperatie, omdat de Coöperatie na verkoop van de aandelen in TICA Aalsmeer verder geen doel meer had. Volgens haar statuten is voor een besluit tot ontbinding van TICA Coöperatie een versterkte meerderheid vereist. Dat houdt in dat er meer nodig is dan een meerderheid van 50%. Daarmee had er geen besluit genomen kunnen worden met 25 stemmen voor en 24 stemmen tegen. Zij stapten naar de Ondernemingskamer met het verzoek om de werking van het goedkeuringsbesluit te schorsen en te verbieden.

Oordeel Ondernemingskamer

De Ondernemingskamer wijst het verzoek toe. Zij is het namelijk eens met verzoekers, omdat zij oordeelt dat de verkoop van TICA Aalsmeer inderdaad gelijk kan worden gesteld aan de liquidatie/ontbinding van TICA Coöperatie. Dit baseert zij onder andere op het feit dat het bestuur van TICA Coöperatie tijdens de algemene vergadering meende dat de coöperatiestructuur niet langer geschikt was om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. De reden waarop het bestuur dat meende, was omdat het aantal exposanten afnam en er ook zorgen waren over de bestuurbaarheid en besluitvorming binnen TICA Coöperatie. Daarbij deed de afspraak dat de winst over 2013 uiteindelijk zou worden uitgekeerd aan de leden erop lijken dat er sprake is van een afwikkeling/vereffening. De Ondernemingskamer stelt dat de verkoop van de aandelen in TICA Aalsmeer gelijk te stellen is met een materiële liquidatie van TICA Coöperatie.

Zoals eerder aangegeven is voor de ontbinding een versterkte meerderheid nodig: dat was in de Ondernemingskamer-zaak niet aan de orde. Het besluit had dus niet genomen kunnen worden.

Conclusie

Het is belangrijk dat er goed nagegaan wordt welke goedkeuring door wie moet worden gegeven voor een overdracht van aandelen, maar ook met welke meerderheid dergelijke goedkeuring moet worden gegeven. Daarbij moet in acht worden genomen wat er daadwerkelijk gebeurt. Houdt de overdracht van de aandelen voor de andere vennootschappen in de groep meer in dan ‘slechts’ een simpele verkoop, dan kan het zijn dat deze goedkeuring een versterkte meerderheid vereist.

Bent u bezig met een herstructurering of verkoop van een vennootschap dan wel voorziet u dat dit op uw pad komt? Wij helpen u graag van begin tot eind zodat u weet dat het proces goed verloopt. Neem contact op met een van onze  advocaten via de mailtelefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Artikelen door Ravinder Sukul

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.