flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 5 mei 2021

Geen inkomsten meer door de coronacrisis, denk aan een turboliquidatie

Tijdens de coronacrisis zijn veel ondernemers in de problemen gekomen doordat zij geen inkomsten meer hebben. Steeds meer ondernemers zien door de bomen het bos niet meer, omdat deze crisis al meer dan een jaar duurt. De schulden lopen op en op inkomsten, is er op korte en soms ook langere termijn, geen zicht. Wilt u na alle schulden een frisse start maken? Misschien is een turboliquidatie voor u de oplossing.

Wat is een turboliquidatie?

Turboliquidatie is een manier om een vennootschap snel te ontbinden. De algemene vergadering van aandeelhouders besluit tot ontbinding (turboliquidatie) van de vennootschap. Door dit besluit houdt de vennootschap direct op te bestaan. Dit besluit dient ingeschreven te worden in de Kamer van Koophandel. Zoals de naam al doet vermoeden kan dit allemaal snel gebeuren. Dit is dan ook direct het grote voordeel van een turboliquidatie. Er is geen lange periode van onzekerheid of een lange periode waarin dit traject dient te worden afgerond.

Belangrijkste vereiste

Voor deze turboliquidatie is het belangrijkste vereiste dat er geen vermogen of bezittingen meer zijn. Voor veel vennootschappen is dat op dit moment geen probleem, maar als er nog wel beperkte bezittingen zijn dan draagt de bestuurder zorg voor het bezittingenvrij maken van de vennootschap. Voor een turboliquidatie hoeft de vennootschap niet schuldenvrij te zijn, er mogen alleen geen bezittingen meer zijn. Ook dienen er een stuk minder stappen doorlopen te worden vergeleken met een normale ontbinding.

Ontbonden vennootschap

Uit onze ervaring blijkt dat schuldeisers vaak geen actie nemen tegen een ontbonden vennootschap en haar (voormalig) bestuurders. Dit is wel mogelijk, maar blijkt in de praktijk ingewikkeld te zijn. Schuldeisers kunnen via de rechtbank een verzoek doen om de ontbonden vennootschap te heropenen of er kan alsnog faillissement worden aangevraagd van de reeds ontbonden vennootschap. Deze schuldenaar of belanghebbenden zal dan wel moeten aantonen dat er baten zijn, of dat deze te verwachten zijn. Hier zit meteen de grote moeilijkheid voor de schuldeisers of belanghebbenden. Vaak zijn er simpelweg geen bezittingen meer. Indien niet kan worden aangetoond dat er baten (te verwachten) zijn dan blijft de vennootschap ontbonden.

Inkomsten opgedroogd

Zeker in tijden van corona hebben vennootschappen op een gegeven moment geen gelden en bezittingen meer. Simpelweg omdat de inkomsten zijn opgedroogd. Turboliquidatie is dan ook een snelle oplossing.
Andere ondernemers, die wel korte en middellange termijn zicht op inkomsten hebben, kijken tegen een grote schuldenberg aan. Hetgeen betekent dat zij de komende jaren en in sommige gevallen zelfs decennia, moeten werken om deze schulden af te lossen. Om vervolgens zelf te leven van een beperkt salaris. In dat geval is het mogelijk ook verstandig om na te denken over het (her)structuren van deze schulden. Ook in dat geval kan turboliquidatie een mogelijkheid zijn.

Contact

Twijfelt u of een turboliquidatie mogelijk is? Of heeft u vragen over de turboliquidatie of andere mogelijkheden om uw bedrijf te (her-) structuren? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of bel meteen +31(0) 205 210 130.

Artikelen door Vincent van Oosteren

13 januari 2025
Kan bestuurders- aansprakelijkheid een geturboliquideerde vennootschap alsnog failliet doen verklaren?
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
22 november 2024
Kan een vennootschap een management- overeenkomst opzeggen, indien zijn positie als statutair bestuurder in stand blijft?
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
5 augustus 2024
Volmacht en vertegenwoordigings-bevoegdheid bij aangaan van contracten
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
9 augustus 2023
Ontdek meer
Vincent van Oosteren
Vincent van Oosteren
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.