Faillissementsfraude steviger aangepakt
Als een ondernemer in de aanloop naar een faillissement zo ver gaat dat hij faillissementsfraude pleegt, is hij binnenkort ook strafrechtelijk te vervolgen door het Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer heeft recent ingestemd met twee wetsvoorstellen voor een betere aanpak van faillissementsfraude.
Onttrekken van vermogen vlak voor faillissement
De schuldeisers van een failliete ondernemer, vaak zelf ook ondernemers, zullen blij zijn met de herziening van de strafbaarstelling van faillissementsfraude. Door de wetswijziging is het overtreden van de administratieplicht strafbaar, net als het onttrekken van disproportioneel veel actief vlak voor het faillissement. Of daar door de bestuurders of aandeelhouders toestemming voor is gegeven, is niet relevant. Dit om te voorkomen dat schuldeisers achter het net vissen.
Civielrechtelijk bestuursverbod voor fraudeurs
Het tweede wetsvoorstel zorgt voor een civielrechtelijk bestuursverbod voor fraudeurs. Een strafrechtelijk bestuursverbod voor fraudeurs bestond al. Dat kan worden geƫist bij vergrijpen als oplichting, bedrieglijke bankbreuk, verduistering of valsheid in geschrifte. Daar komt dus nu een civielrechtelijk verbod naast. Dit kan bijvoorbeeld worden opgelegd bij repeterende faillissementen, als iemand zich steeds schuldig maakt aan diverse faillissementen achter elkaar en bij fiscale vergrijpboetes. Volgens minister Van der Steur van Justitie is het van belang dat het Openbaar Ministerie juist in die makkelijk bewijsbare gevallen een korte klap kan uitdelen. Fraudeurs kunnen in dat geval geen bestuurder meer worden van rechtspersonen.
Fraudesignalerende taak voor de curator
De Eerste Kamer moet nog over beide voorstellen oordelen, daarna worden ze pas definitief.
Een derde wetsvoorstel voor de aanpak van faillissementsfraude wordt binnenkort nog ingediend. Dit voorstel gaat over de invoering van een fraudesignalerende taak voor de curator. Met deze drie voorstellen is het plegen van faillissementsfraude een stuk moeilijker en is het risico voor de fraudeur een stuk groter.