flib 50 jaar
Home » Expertise » Intellectueel eigendom » Octrooirecht

Octrooirecht

Wat is een octrooi of patent?

Een octrooi, ook wel patent genoemd, is een exclusief recht dat wordt verleend op een technische uitvinding. Het stelt de rechthebbende in staat om anderen te verbieden de uitvinding commercieel te gebruiken, produceren, verkopen of distribueren gedurende een bepaalde periode, meestal 20 jaar.

Om een octrooi te verkrijgen, moet een uitvinding voldoen aan drie voorwaarden: ze moet nieuw zijn, een inventieve stap bevatten (dus niet voor de hand liggen voor vakgenoten), en industrieel toepasbaar zijn. Octrooien zijn territoriaal gebonden, wat betekent dat ze alleen geldig zijn in de landen of regio’s waar ze zijn aangevraagd en verleend, zoals via het Europees Octrooibureau (EOB) of de World Intellectual Property Organization (WIPO).

Een essentieel onderdeel van het octrooisysteem is dat de technische details van de uitvinding openbaar worden gemaakt. Dit bevordert kennisdeling en innovatie, doordat anderen van de gepubliceerde informatie kunnen leren en deze kunnen gebruiken zodra de beschermingsperiode is verlopen. Hierdoor ontstaat een balans tussen tijdelijke exclusiviteit voor de houder en toegankelijkheid voor de samenleving.

In vergelijking tot andere intellectuele eigendomsrechten is het octrooirecht complex en kenmerkt het octrooirecht zich door veel juridische en technische voorwaarden.

De nationale procedure voor het verkrijgen van een octrooi is geregeld in de Rijksoctrooiwet (ROW). Kort gezegd moet het gaan om een aantoonbare uitvinding van technische aard die als oplossing voor een probleem kan worden gezien. Verder wordt getoetst aan de uitvindingshoogte, dat wil zeggen dat wordt gekeken naar het innovatieve/afwijkende karakter van de uitvinding.

Octrooischrift

De uitvinding moet ook ‘toepasbaar’ zijn, waarmee wordt bedoeld dat de uitvinding aan de hand van het zogenaamde octrooischrift door een deskundige wordt getoetst op werkzaamheid. De werkzaamheid moet zich vertalen in een industriële toepassing.

Als het al tot een octrooiverlening komt, is van belang om te vermelden wie de daadwerkelijke uitvinder (bijvoorbeeld een werknemer) is aangezien de daadwerkelijke uitvinder recht heeft op naamsvermelding.

De exploitatie van het octrooi is een vak apart. De rechthebbende/uitvinder kan het voor zichzelf behouden, maar ook verkopen en/of exploiteren door middel van licenties.

Wanneer er gaandeweg juridische problemen ontstaan, is absoluut noodzakelijk om de bijstand in te roepen van een advocaat. Al naar gelang de aard van het geschil, kunnen de advocaten van Fruytier Lawyers in Business uw belangen behartigen of u in contact brengen met deskundigen op dit gebied.

« Terug naar intellectueel eigendom
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.