flib 50 jaar

Tijdelijke Verhuur van Woonruimte in 2025: Mogelijkheden en Beperkingen

Voor 1 juli 2024 was het mogelijk om voor woonruimte eenmalig een huurovereenkomst voor bepaalde tijd van maximaal 2 jaren overeen te komen. Sinds de invoering van de Wet vaste huurovereenkomsten op 1 juli 2024 is er echter een fundamentele wijziging doorgevoerd in het Nederlandse huurrecht. Waar voorheen tijdelijke huurcontracten vaak voorkwamen, verplicht de nieuwe wet verhuurders in beginsel om vaste huurcontracten aan te bieden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor zowel verhuurders als huurders. Hier bespreken we de kern van wat u moet weten over verhuur van woonruimte voor bepaalde tijd.

De Wet vaste huurovereenkomsten

De Wet vaste huurovereenkomsten is bedoeld om meer zekerheid en stabiliteit te bieden aan huurders. Onder de nieuwe regels is het uitgangspunt dat nieuwe huurders een vast huurcontract moeten krijgen, tenzij er een specifieke uitzondering van toepassing is. Een vast huurcontract biedt huurbescherming aan de huurder, wat betekent dat de verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst kan beëindigen.

Tijdelijke huurcontracten zijn met deze wet in principe niet meer mogelijk, tenzij sprake is van een wettelijk toegestane uitzondering. Dit betekent dat verhuurders hun huurstrategie moeten aanpassen en goed op de hoogte moeten zijn van de regels en mogelijkheden.

Uitzonderingen op de hoofdregel

Hoewel vaste huurovereenkomsten de norm zijn, zijn er enkele uitzonderingen waarbij tijdelijke verhuur nog wél is toegestaan. Hieronder bespreken we de belangrijkste situaties waarin tijdelijke huurcontracten wel mogelijk zijn.

  1. Tijdelijk huurcontract afgesloten vóór 1 juli 2024

De nieuwe wet is uitsluitend van toepassing op huurcontracten die na 1 juli 2024 worden gesloten. Voor huurders met een tijdelijk huurcontract dat vóór deze datum is ingegaan, blijft het contract geldig tot de afgesproken einddatum. Voorwaarde is dat u als verhuurder de huurder op tijd schriftelijk informeert over het einde van de huur. Als verhuurder kunt u het contract tussentijds niet opzeggen, maar de huurder heeft wel de mogelijkheid om dit te doen. Wordt het tijdelijke huurcontract na afloop van de overeengekomen huurperiode verlengd, dan wordt het automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. In dat geval geniet de huurder volledige huurbescherming.

  1. Tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet

De Leegstandwet biedt verhuurders de mogelijkheid om een woning tijdelijk te verhuren, bijvoorbeeld bij:

  • Te koop staande woningen: Woningen die te koop staan, maar nog niet verkocht zijn, kunnen tijdelijk verhuurd worden onder de Leegstandwet.
  • Te renoveren woningen: Woningcorporaties en particuliere verhuurders mogen woningen tijdelijk verhuren als deze in de toekomst gerenoveerd of gesloopt worden.

Voor tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet is een vergunning van de gemeente vereist. Daarnaast gelden specifieke voorwaarden, zoals een maximale huurtermijn en beperking van de huurbescherming voor de huurder.

  1. Campuscontracten

Voor studentenwoningen kunnen verhuurders gebruik maken van zogenoemde campuscontracten. Deze contracten zijn specifiek bedoeld voor studenten en mogen worden beëindigd wanneer de huurder geen student meer is. Verhuurders mogen jaarlijks een bewijs van inschrijving bij een onderwijsinstelling opvragen. Als huurder heb je drie maanden de tijd om de inschrijving aan te leveren.

  1. Verhuur van kamers in de eigen woning (hospitaverhuur)

Een veel voorkomende situatie is de verhuur van kamers in een eigen woning. Deze vorm van verhuur valt vaak buiten de regels van vaste huurcontracten, omdat de huurder geen exclusief gebruiksrecht heeft over de gehele woning. Hierdoor kunnen verhuurders meer flexibiliteit behouden.

  1. Tijdelijke verhuur van een tweede woning

Wanneer een verhuurder een tweede woning bezit die niet bedoeld is als hoofdverblijf, kan tijdelijke verhuur in sommige gevallen toegestaan zijn. Dit geldt bijvoorbeeld bij gebruik als vakantiehuis. Verhuurders moeten wel rekening houden met eventuele gemeentelijke regelgeving en belastingtechnische implicaties.

  1. Tussenhuur

Bent u tijdelijk afwezig vanwege vakantie, werk of studie? In dat geval kunt u ervoor kiezen uw woning tijdelijk te verhuren onder een zogenoemde diplomatenclausule. Deze regeling houdt in dat uw huurder de woning weer verlaat zodra u terugkeert. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken met de huurder. Deze vorm van verhuur wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door expats die voor hun werk tijdelijk naar het buitenland verhuizen. Bij een tussenhuurovereenkomst heeft de huurder geen  mogelijkheid het contract tussentijds op te zeggen.

Voorwaarden en aandachtspunten bij tijdelijke verhuur

Bij het opstellen van een tijdelijk huurcontract is het cruciaal om te voldoen aan de wettelijke eisen. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • Duidelijke schriftelijke afspraken: Het huurcontract moet expliciet vermelden dat het gaat om een tijdelijke overeenkomst en welke reden hieraan ten grondslag ligt.
  • Maximale duur: Tijdelijke huurcontracten zijn gebonden aan een maximale huurperiode. Voor een campuscontract is dit bijvoorbeeld zolang een student staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling.
  • Opzegging en verlenging: Een tijdelijk huurcontract kan niet zomaar verlengd worden. Na afloop van de termijn moet de verhuurder kiezen voor een vast contract of de huur beëindigen.
  • Gemeentelijke vergunningen: In sommige situaties, zoals bij verhuur onder de Leegstandwet, is een vergunning van de gemeente verplicht. Zonder vergunning is de verhuur onrechtmatig en kan dit leiden tot sancties.

Conclusie

De regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte zijn strenger dan ooit. De Wet vaste huurovereenkomsten verplicht verhuurders om in de meeste gevallen vaste huurcontracten aan te bieden. Toch zijn er enkele uitzonderingen, zoals verhuur onder de Leegstandwet, campuscontracten en verhuur van de eigen woning bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Het is essentieel dat verhuurders op de hoogte zijn van de voorwaarden waaronder een woning nog voor bepaalde tijd mag worden verhuurd.

Heeft u vragen over tijdelijke verhuur of wilt u weten hoe u binnen de huidige wetgeving toch flexibel kunt blijven verhuren?
De specialisten van Fruytier Lawyers in Business staan u graag bij. Neem voor advies op maat contact op met een van onze advocaten via de mailtelefoon of het contactformulier voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.