Huurovereenkomst
Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt, aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik ter beschikking te stellen en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie, meestal bestaande uit betaling van de huurprijs. De huurovereenkomst is een zogenaamde duurovereenkomst, hetgeen betekent dat de huur wordt aangegaan voor een bepaalde periode of voor onbepaalde tijd. Echter, er zijn verschillende typen huur die het huurrecht onderscheidt. De advocaten van Fruytier beschikken over alle kennis betreffende huurrecht.
Huurovereenkomst met algemene bepalingen
De verhuurder dient het (rustig) huurgenot te verschaffen, waarvoor de huurder als tegenprestatie de afgesproken huursom verschuldigd is. De afspraken tussen partijen worden meestal in een huurovereenkomst vastgelegd. Veelal wordt hiervoor een standaard huurovereenkomst gebruikt, waarvan deel uitmaken de ‘algemene bepalingen’. De huurovereenkomst is één van de benoemde overeenkomsten van boek 7 uit het burgerlijk wetboek (BW).
Veel gebruikte standaard huurovereenkomsten zijn die van de Raad van Onroerende Zaken. De zogenaamde ROZ-contracten zijn er zowel terzake woonruimte, winkelruimte als ook kantoorruimte. Indien bepalingen uit deze standaardmodellen niet overeenkomen met hetgeen partijen daadwerkelijk willen afspreken, doen partijen er goed aan hiervoor afzonderlijke contractuele bepalingen in de huurovereenkomst op te nemen.
Wij treden op voor zowel (professionele) verhuurders als (particuliere) huurders.
« Terug naar huurrecht