Ontslag via UWV
Onder de huidige wetgeving heeft een werkgever geen keuzeruimte om te bepalen of hij zich richt tot het UWV of de kantonrechter bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst van een werknemer. De ontslagroute is onder de Wet Werk en Zekerheid wettelijk vastgelegd. Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid dient de werkgever zich te richten tot ontslag via het UWV.
Toestemming via het UWV aanvragen
Een werkgever die een arbeidsovereenkomst wil beëindigen kan een werknemer eerst vragen vrijwillig akkoord te gaan met het ontslag. Komen beide partijen niet tot een overeenkomst, dan kan een werkgever een ontslagprocedure starten via het UWV. Opzegging van de arbeidsovereenkomst via het UWV is van toepassing in de volgende twee situaties:
- Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen
- Ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid (langer dan 104 weken)
Is één van deze oorzaken aanleiding voor het ontslag? Dan dient de werkgever toestemming aan het UWV te vragen. Het UWV verleent hiervoor een ontslagvergunning. Met deze vergunning mag de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen.
Ontslagaanvraag bedrijfseconomische redenen is mogelijk:
- als het bedrijf in financieel zwaar weer verkeert
- bij vermindering van werkzaamheden en werkgelegenheid
- door organisatorische of technologische veranderingen
- wegens (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging
- als gevolg van bedrijfsverhuizing
- door het vervallen van een loonkostensubsidie
Ontslagaanvraag langdurige arbeidsongeschiktheid is mogelijk als:
- de werknemer door ziekte of gebreken zijn werk niet meer kan uitvoeren
- deze situatie minimaal twee jaar heeft geduurd
- werknemer niet binnen 26 weken zal herstellen
- de werknemer het werk niet in aangepaste vorm kan uitvoeren binnen 26 weken
- herplaatsing of een alternatieve functie voor de werknemer niet mogelijk is
- de wettelijke loondoorbetalingverplichting is verstreken
Aanvragen van ontslagvergunning
Op het moment dat werkgever en werknemer samen niet tot overeenstemming komen over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, kan de werkgever een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. De werkgever vraagt het UWV om toestemming om het contract op te mogen zeggen. In de aanvraag voor de ontslagvergunning dient de werkgever de redenen voor het ontslag te onderbouwen.
Ontslag zonder ontslagvergunning
In specifieke situaties is een ontslagvergunning niet noodzakelijk voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. In onderstaande gevallen heeft een werkgever geen toestemming nodig voor een ontslag van het UWV:
- De werknemer heeft de AOW-leeftijd bereikt
- Een faillissement is de reden voor het ontslag
- De werknemer zit nog in de proeftijd
- De werknemer krijgt ontslag op staande voet
Wordt een arbeidscontract opgezegd zonder ontslagvergunning, terwijl deze vergunning wel vereist is? Volgens de wet is het ontslag in deze situatie niet rechtsgeldig. De werknemer kan het ontslag dan via de kantonrechter aanvechten en ongedaan maken. Wanneer de werknemer door de rechtbank in het gelijk wordt gesteld blijft de arbeidsovereenkomst van kracht.
Hoe verloopt de ontslagprocedure via UWV?
Nadat de ontslagaanvraag compleet is ingediend bij het UWV wordt de aanvraag in behandeling genomen. De behandeltermijn neemt doorgaans zo’n vier tot zes weken in beslag, uitgezonderd van situaties waarin extra hoor en wederhoor noodzakelijk is. De beslissing van het UWV wordt per post naar de werkgever en werknemer verstuurd. Partijen kunnen geen bezwaar aantekenen tegen de beslissing bij het UWV, maar kunnen naar de kantonrechter stappen.
Opzeggen met opzegtermijn
Is er toestemming verleend, dan mag de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen binnen een termijn die het UWV daarvoor geeft. De werkgever moet wel de opzegtermijn in acht nemen die partijen met elkaar in de arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen. De proceduretijd van het UWV mag hiervan worden afgetrokken, mits er minimaal één maand opzegtermijn overblijft.
Toestemming voor ontslag op staande voet
Het UWV kan besluiten geen toestemming te geven voor ontslag. Dan kan de werkgever zich tot de kantonrechter wenden om deze beslissing aan te vechten en de rechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dit verzoek moet binnen twee maanden na de beslissing van het UWV ingediend zijn. De kantonrechter beoordeelt het verzoek aan de hand van vergelijkbare criteria als het UWV dat doet.
Werknemer stemt niet in met ontslag
Een werknemer kan het niet eens zijn met het ontslag. Om in beroep te gaan tegen het ontslag via UWV kan de werknemer binnen twee maanden na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst de kantonrechter vragen om het arbeidscontract te herstellen.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Een werknemer kan ook besluiten vrijwillig medewerking te verlenen aan een ontslag. Wil een werkgever een werknemer ontslaan en besluit de werknemer hiermee akkoord te gaan, dan is er sprake van opzegging met instemming. Hierdoor wordt de procedure voor ontslag via UWV of de gang naar de kantonrechter vermeden. Bij opzegging met instemming kan werknemer zijn recht op WW-uitkering behouden. Afspraken hierover moeten heel precies in een beëindigingsovereenkomst worden vastgelegd.
Collectief ontslag aanvragen bij UWV
Soms is een bedrijf genoodzaakt om meerdere werknemers tegelijkertijd binnen korte tijd te ontslaan. Wanneer twintig of meer medewerkers binnen drie maanden ontslagen moeten worden om bedrijfseconomische redenen is er sprake van een collectief ontslag. In dat geval moet er een officiële melding worden gedaan bij het UWVen moet de personeelsvertegenwoordiging en vakbonden om advies worden gevraagd. Alle regels hierover zijn opgenomen in de Wet melding collectief ontslag (Wmco).
Gericht advies over werkgever en ontslag
Verkeert uw bedrijf in financiële problemen of is een werknemer langer dan twee jaar ziek? En is ontslag voor u een concrete optie? De specialisten in arbeidsrecht en ontslagrecht van Fruytier Lawyers in Business kunnen u gericht adviseren over de verschillende procedures, waarbij het beschermen van de rechten van uw onderneming altijd prioriteit heeft. Tevens kunnen onze advocaten u ondersteunen bij het correct opzeggen van de arbeidsovereenkomst en het aanvragen van ontslag via UWV. Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies over een werkgever en ontslag contact op met Fruytier Lawyers in Business.
« Terug naar arbeidsrecht