flib 50 jaar
Home » Expertise » Arbeidsrecht » CAO-recht

CAO-recht

Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers (vaak via vertegenwoordigers zoals vakbonden) kunnen bij CAO afspraken vastleggen over arbeidsvoorwaarden van werknemers die werkzaam zijn binnen een bepaalde bedrijfstak of bij een bepaalde werkgever. Daarmee is de CAO een aanvulling op de individuele arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer.

Algemeen verbindend

In een CAO kunnen dezelfde afspraken worden vastgelegd die ook in een arbeidsovereenkomst kunnen worden overeengekomen. Daarbij valt onder andere te denken aan een regeling voor arbeidsduur, beloning, lonen, vakantie, overwerk en ziekte. Op verzoek van de bij de CAO betrokken partijen kan een CAO algemeen verbindend worden verklaard. Dit heeft tot gevolg dat die CAO van toepassing wordt verklaard op de gehele bedrijfstak, ongeacht of de betrokken werkgevers (direct of indirect) bij de onderhandelingen betrokken waren.

Niet afwijken

Van een algemeen verbindend verklaarde CAO kunnen partijen in principe niet afwijken. Dat kan betekenen dat hetgeen bepaald is bij CAO voor gaat boven de arbeidsvoorwaarden zoals opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst. Als het een minimum CAO betreft, is afwijking ervan alleen ten gunste van de werknemer toegestaan. Over de vraag of uw onderneming of uw werknemers verplicht dan wel onverplicht gebonden zijn aan een (algemeen verbindend verklaarde) CAO of andere vragen over een CAO, kunt u contact met ons opnemen. De advocaten van Fruytier Lawyers in Business hebben veel ervaring met juridische vragen rondom CAO-recht.

« Terug naar arbeidsrecht
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.