flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 20 februari 2015

Einde nulurencontract: vier alternatieven

Nulurencontracten, ofwel oproepcontracten, zijn per 1 januari jl. aan sterke banden gelegd. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wil oproepkrachten meer werkzekerheid geven en brengt een eind aan nulurencontracten. Ondernemers kunnen kiezen uit vier alternatieven, waaronder uitzendkrachten.

In de WWZ is nu opgenomen dat een verlenging van de periode van zes maanden bij CAO uitsluitend nog voor specifiek in de CAO genoemde functies kan en de aan die functies verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang hebben. Dit criterium zal niet ruim worden geïnterpreteerd Voor 1 januari 2015 konden de nul-urencontracten weliswaar ook maar maximaal voor zes maanden schriftelijk worden aangegaan, maar deze termijn kon, als dit in de CAO was opgenomen, eindeloos worden verlengd.

Meer kans op een echte baan?

De vraag is of men er in de praktijk bij is gebaat dat de mogelijkheden tot het inzetten van oproepkrachten zo sterk aan banden wordt gelegd. De maatregel is door werkgevers niet positief ontvangen en schiet eigenlijk zijn doel voorbij. Men zal moeten uitwijken naar alternatieven. Gelukkig zijn die er. Een échte baan in plaats van een nulurencontract klinkt leuk voor werknemers, maar is in de praktijk vaak niet haalbaar, omdat de werkgever zich niet vast wil leggen. De keuzemogelijkheid bestaat meestal uit: een nulurencontract of geen contract. Dat is te gemakkelijk over het hoofd gezien.

Vier alternatieven voor het nulurencontract

Ondernemers kunnen kiezen uit vier alternatieven voor de nulurencontracten.

  1. Het min/maxcontract.

De werknemer krijgt een garantie op een minimaal en maximaal aantal uren. Echter, het maximaal aantal uren moet het dubbele zijn van het minimaal aantal uren. Als de werknemer meer uren maakt dan het maximale aantal, dan moeten de minimalen uren ook omhoog.

  1. Maak van oproepkrachten zzp-ers

Op deze wijze kan de ondernemer flexibel de ‘oproepkrachten’ inhuren als freelancer. Let wel op dat er geen feitelijke arbeidsrelatie ontstaat. De zzp-er moet zelf facturen, en is zelf verantwoordelijk voor belastingen en verdere administratie. Zij moeten ook meerdere opdrachtgevers hebben.

  1. Uitzendkrachten

De werkgever kan ook uitzendkrachten inzetten als oproepkracht. Nadeel is dat dit een erg dure oplossing is en de kans groot is dat u telkens met andere uitzendkrachten te maken krijgt.

  1. Een jaarurencontract

U kunt de oproepkracht ook een jaarcontract aanbieden met een bepaald aantal uren dat zij binnen een jaar zullen werken, eventueel op verschillende locaties en eventueel (door uitlening) aan gelieerde ondernemingen. Dit biedt meer ruimte om de oproepkracht op verschillende locaties, op verschillende tijden en eventueel in wat wisselende functies in te zetten.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.