flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 5 maart 2025

Effectieve geschilbeslechting voor aandeelhouders: de vernieuwde regeling vanaf 2025

Aandeelhoudersconflicten kunnen de groei en stabiliteit van een onderneming flink verstoren. In de praktijk blijkt dat de bestaande wettelijke regelingen vaak tekortschieten en dat juridische procedures onnodig traag en complex zijn.

De nieuwe wetgeving, die op 1 januari 2025 in werking treedt, brengt hierin verandering. Met de Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe) wordt het eenvoudiger en sneller om aandeelhoudersgeschillen op te lossen. Deze ontwikkeling biedt ondernemers een efficiëntere manier om conflicten binnen hun bedrijf duurzaam te beslechten en verdere schade aan de onderneming te voorkomen.

Wat verandert er?

  1. Snellere en eenvoudigere procedures

Op dit moment moeten aandeelhouders die een conflict willen oplossen een dagvaardingsprocedure starten bij de rechtbank. Dit proces is vaak langdurig en omslachtig. Vanaf 2025 wordt dit vervangen door een verzoekschriftprocedure bij de gespecialiseerde Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. Dit betekent kortere doorlooptijden en meer specialistische kennis bij de rechter.

Daarnaast worden met de Wagevoe alle geschillenprocedures omgezet in een verzoekschriftprocedure. Hierdoor kunnen alle aandeelhouders en andere belanghebbenden direct door de Ondernemingskamer worden betrokken bij de procedure. Dit in tegenstelling tot de huidige dagvaardingsprocedure, waarbij alleen direct betrokken partijen een rol spelen en derden zich pas na complexe juridische tussenkomsten kunnen mengen. Door deze wijziging worden procedures efficiënter, sneller en deskundiger afgehandeld.

  1. Breder toepassingsgebied

Tot nu toe konden aandeelhouders alleen een gedwongen uittreding of uitstoting vorderen als het probleem direct met hun aandeelhouderschap te maken had. Vanaf 2025 kunnen ook andere gedragingen, zoals bestuurlijk wangedrag of concurrentie met de eigen vennootschap, als grond dienen voor uitstoting. Hierdoor kunnen ondernemers zich beter beschermen tegen schadelijk gedrag binnen hun bedrijf.

  1. Één rechter voor alle aandeelhoudersgeschillen

Momenteel lopen aandeelhoudersgeschillen soms via meerdere instanties, wat zorgt voor vertraging en extra kosten. Vanaf 2025 behandelt de Ondernemingskamer alle procedures rondom uitstoting en uittreding van aandeelhouders. Dit voorkomt dubbel werk en leidt tot snellere en beter onderbouwde uitspraken.

  1. Samenhangende vorderingen mogelijk

Bij een aandeelhoudersconflict spelen vaak meerdere juridische kwesties tegelijk, zoals onbetaalde managementvergoedingen of schadeclaims. De nieuwe wet maakt het mogelijk om deze samen met de geschillenprocedure te behandelen. Dit zorgt ervoor dat alle aspecten van het conflict in één keer worden opgelost.

  1. Certificaathouders krijgen meer rechten

Ook certificaathouders (mits zij vergaderrecht hebben) kunnen voortaan een verzoek indienen om hun certificaten te laten overnemen. Dit biedt hen een extra bescherming tegen onredelijke situaties, zoals het structureel onthouden van dividend.

Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Conflicten tussen aandeelhouders kunnen een groot risico vormen voor de continuïteit van uw onderneming. De nieuwe regeling biedt een snellere en efficiënte manier om geschillen definitief op te lossen. Dit benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om duidelijke afspraken te maken in een aandeelhoudersovereenkomst over zaken als waardering van aandelen en geschilbeslechting.

Heeft u te maken met een aandeelhoudersgeschil of wilt u voorkomen dat u in een complexe procedure belandt? Onze advocaten helpen u graag met advies, contracten en procesbegeleiding.  Neem contact op met een van onze advocaten via de mailtelefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.