Flinke boete wegens uitzenden voetbalwedstrijd
Het vertonen van voetbalwedstrijden in een café is alleen toegestaan met een zakelijke licentie. Alle voetbalwedstrijden in de Nederlandse Eredivisie zijn namelijk auteursrechtelijk beschermd. Het niet hebben van de benodigde licentie kan leiden tot een flinke boete. In een recent vonnis veroordeelde de rechtbank een café wegens inbreuk op auteursrechten en tot het betalen van ruim zevenduizend euro boete en proceskosten.
Zakelijk gebruik muziek
Het gebeurt regelmatig dat bedrijven, waaronder cafés en winkels, televisiebeelden of muziek gebruiken zonder de benodigde licenties of zonder daarvoor vergoedingen af te dragen. Controles daarop vinden vaak plaats en bij een overtreding volgt een waarschuwing van de rechthebbende of de incasserende instantie. Het gaat daarbij overigens niet alleen om voetbalwedstrijden. Ook voor gebruik van een radio op de werkvloer of muziek in de wachtstand van de telefoon moet worden betaald.
Zakelijke licentie nodig voor voetbalwedstrijden
Het negeren van een waarschuwing kan grote gevolgen hebben en betalen voor een licentie is altijd goedkoper dan procederen. Dat ondervond een café aan den lijve bij de rechter nadat het door een deurwaarder was betrapt op het live uitzenden van wedstrijden. Het tonen van Eredivisiewedstrijden op een televisie in een café mag namelijk niet met een consumentenabonnement.
Wedstrijdbeelden zijn beschermd
De rechten op de televisiebeelden van alle voetbalwedstrijden in de Nederlandse Eredivisie zijn auteursrechtelijk beschermd en ondergebracht bij Eredivisie C.V. De ECV laat de exploitatie van de auteursrechten lopen via de televisiezender Fox Sport. Deze televisiezender biedt twee abonnementsvormen aan, een voor gebruik in huiselijke kring en een voor zakelijk gebruik, zoals vertoning in het openbaar.
Controle deurwaarder
Een café dat beschikte over een consumentenabonnement vertoonde de wedstrijdbeelden aan de bezoekers en werd daarop aangesproken, nadat een deurwaarder een bezoek aan het café had gebracht. Daarop volgde een waarschuwing en aangezien dat geen resultaat had, werd het café gedagvaard wegens schending van auteursrechten.
Verweer café
Het café stelde bij de rechter dat het slechts ging om een zeer beperkt aantal gasten, maar dat mag mocht niet baten. Openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermde beelden mag immers niet zonder toestemming van de rechthebbenden en een consumentenabonnement omvat die toestemming niet. Dat het tonen van de beelden een sociale functie heeft en eigenlijk een maatschappelijk doel dient, zoals het café ook aanvoerde, vindt de rechter niet van belang. Het café voerde verder nog aan dat haar provider UPC het café niet had geïnformeerd maar ook dat hielp niet. Fox Sport heeft het café namelijk gewaarschuwd na een eerste bezoek van de deurwaarder en vanaf dat moment had het duidelijk moeten zijn dat een zakelijke abonnement nodig was voor het tonen van de beelden aan het publiek in het café.
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met een van onze specialisten of bel meteen op +31(0) 205 210 130.