De Wet betaalbare huur van kracht per 1 juli 2024
Op 25 juni 2024 stemde ook de Eerste Kamer in met de Wet betaalbare huur en daarmee is de wet op 1 juli 2024 in werking getreden. Huurders kunnen vanaf de inwerkingtreding een beroep doen op de wet. In een eerder artikel hebben wij reeds – na instemming van de Tweede Kamer met het wetsvoorstel op 25 april 2024 – de beoogde veranderingen en mogelijke gevolgen daarvan besproken. Dit artikel licht kort de Wet betaalbare huur toe en bespreekt de wijzigingen die de Eerste Kamer heeft aangebracht. Lees verder of luister de podcast voor een verdieping op het onderwerp.
In het kort: de Wet betaalbare huur
De Wet betaalbare huur beoogt huurders te beschermen tegen te hoge huurprijzen. De wet introduceert een nieuw puntensysteem waarbij (meer) huurwoningen een gemaximeerde huurprijs krijgen op basis van punten voor onder andere woonoppervlakte, voorzieningen, WOZ-waarde en energiezuinigheid. Zo zorgt de wet ervoor dat verhuurders een huurprijs vragen die past bij de kwaliteit van de woning.
Vóór inwerkingtreding van de wet bestonden er twee categorieën huurwoningen: sociale huur en vrije sector huur. Voor huurcontracten gesloten in 2024 lag de (liberalisatie)grens op ongeveer 880 euro. Na inwerkingtreding van de wet zijn er drie huursectoren: sociale huur (tot en met 143 punten), middenhuur (van 144 tot 186 punten) en vrije sector (187 punten of hoger). Door uitbreiding van het puntensysteem geldt voor woningen tot 186 punten nu ook een gemaximeerde huurprijs, welke ongeveer 1100 euro betreft.
Nieuwe huurcontracten vanaf 1 juli 2024
Vanaf 1 juli geldt de Wet betaalbare huur voor nieuw gesloten huurcontracten. Dit betekent dat verhuurders verplicht zijn zich te houden aan de maximale huurprijs die berekend wordt aan de hand van het puntenstelsel. Via de Huurprijscheck van de Huurcommissie kan eenvoudig het aantal punten van een huurwoning berekend worden.
Meesturen puntentelling bij aanvang huurcontract per 1 januari 2025
De eerste wijziging die de Eerste Kamer heeft aangebracht ziet op het meesturen van een puntentelling bij aanvang van een nieuw huurcontract. Het verplicht meesturen door verhuurders van een puntentelling, is door de Eerde Kamer uitgesteld naar 1 januari 2025. Het gaat daarbij om een puntentelling gebaseerd op het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel. Dit dient ter transparantie, zodat de huurder weet wat de maximale huurprijs voor de woning is.
Handhaving gemeenten vanaf 1 januari 2025
De tweede wijziging die de Eerste Kamer heeft aangebracht ziet op de handhaving via de gemeente. De handhaving door gemeenten op de nieuwe regels, is eveneens uitgesteld naar 1 januari 2025. Vanaf die datum mogen gemeenten handhaven indien een verhuurder zich niet aan de nieuwe regels houdt. Verhuurders hoeven dus niet bang te zijn om eerder een boete te ontvangen, maar het is wel verstandig om voor die tijd het aantal punten en daarmee de maximale huurprijs van een woning in kaart te brengen.
Vragen over de wet betaalbare huur?
Heeft u vragen over de nieuwe wet of andere vraagstukken aangaande het huurrecht? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.